27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitistii mehedinteni incearca sa combata emigrarea ilegala in Spania

Politistii mehedinteni incearca sa combata emigrarea ilegala in Spania

Traficul de fiinte umane este principala infractiune pe care autoritatile vor incerca sa o combata

Confruntati cu tot mai multe cazuri de cetateni trimisi in tara de autoritatile spaniole, politistii mehedinteni au declansat, din aceasta saptamina, o serie de actiuni pentru combaterea acestui fenomen. Traficul de fiinte umane este principala infractiune pe care autoritatile din Mehedinti vor incerca sa o combata, pornind de la informarea locuitorilor judetului asupra pericolului la care se expun, dind curs unor oferte care se dovedesc, de cele mai multe ori, inselatoare.

„Emigrarea ilegala este un fenomen aflat in strinsa legatura cu retelele de crima organizata care opereaza la nivel international, de multe ori camuflate in agentii de voiaj, agentii de amplasare in cimpul muncii peste granitele Romaniei, servicii internationale matrimoniale sau agentii de moda. De obicei, aceste firme isi fac reclama in ziare, pe strazi, in baruri, discoteci, ademenind cu anunturi inselatoare, care promit cariera de dansatoare, de model, de lucrator hotelier“, a spus subcomisar Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Mehedinti. Ultimul caz de trafic ilegal de persoane, cu care s-au confruntat politistii mehedinteni, a fost cel al Mariei Predescu, de 47 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care a racolat mai multe tinere din Mehedinti, dintre care una minora, sub pretextul ca le angajeaza intr-o fabrica de confectii din Grecia. In realitate, le-a trimis la fiica sa, Cristina Predescu, de 24 de ani, care locuia in Grecia, si le-a obligat sa se prostitueze. Cheltuielile pentru obtinerea pasapoartelor, transport si asigurari medicale au fost suportate de Maria Predescu. Ofiterii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul IJP Mehedinti au identificat-o pe mehedinteanca si in baza probelor administrate de Parchetul de pe linga Tribunalul Mehedinti a dispus inceperea urmaririi penale a aceasteia, pentru savirsirea infractiunilor de recrutare de persoane prin inselaciune, in scopul exploatarii acestora si trafic de minori.

Cei care doresc sa lucreze in Spania trebuie sa prezinte si cazierul judiciar

Politistii mehedinteni atrag atentia persoanelor care primesc oferte atragatoare sa le verifice cu atentie, pentru a nu cadea in plasa unor retele de trafic de carne vie. Confruntate cu un val de expulzari din Spania, autoritatile din Mehedinti precizeaza ca toti cetatenii romani au nevoie de viza pentru a munci in Spania; cei care doresc sa lucreze ca angajati in Spania trebuie sa prezinte, pe linga cererea de viza, pasaportul, cazierul judiciar si certificatul medical. „Daca o persoana emigreaza in Spania, fara a detine toate informatiile necesare, poate ajunge in situatia de a se afla ilegal in aceasta tara sau de a lucra fara a obtine o autorizatie de rezidenta si de munca legala, cazuri sanctionate cu expulzarea de pe teritoriul spaniol“, a precizat purtatorul de cuvint al IJP Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS