10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoua familii se cearta de trei ani pe scindura de la un sicriu

Doua familii se cearta de trei ani pe scindura de la un sicriu

Doua familii din comuna Goesti – judetul Dolj se cearta, de trei ani, pe citeva scinduri de brad, din care s-a facut un cosciug. Cei care au ajutat familia mortului imprumutind, ca intre vecini, scindura pentru cosciug pretind acum 900.000 de lei, pe motiv ca preturile au crescut, iar cei care au luat scindura cred ca 300.000 de lei sint de ajuns si respecta intelegerea facuta in urma cu trei ani. Nici unii, nici altii nu cedeaza, astfel ca au ajuns sa se pirasca pentru tot felul de lucruri, fiind nevoiti sa plateasca amenzi de milioane de lei. Nici familia mortului, nici cea a vecinilor nu isi dau seama ca se cearta pe cosciugul bagat in pamint in urma cu trei ani si din care probabil n-a mai rams mare lucru.

In urma cu trei ani, sotia lui Atanasie Godeanu, din comuna Goesti, a decedat dupa o grea suferinta. Familia a inceput sa dea din colt in colt, iar vecinii au sarit sa-i ajute fiecare cu ce s-a putut. Gheorghe Dutescu, unul din vecini, sustine ca a imprumutat sapte scinduri din esenta de brad, din care un timplar din sat a facut cosciugul si stilpul pentru femeia moarta. Familia indurerata a promis ca inapoiaza scindurile dupa ce trece necazul. Au trecut si parastasul de trei zile, de noua zile, pomana de sase luni, cea de un an, dupa care durerea familiei Godeanu s-a mai risipit, dar de returnat scindurile nici vorba. Gheorghe Dutescu, proprietarul initial al scindurilor ajunse cosciug, s-a suparat si a actionat familia Godeanu in instanta, cerind insistent plata scindurilor sau returnarea altora identice. Ca fost cadru de nadejde al politiei, se simte inselat si intenteaza proces.

„Nu dau scindura de pomana“

Lucica Dutescu, sotia lui Gheorghe Dutescu, are si ea parerea ei in lipsa barbatului plecat cu treburi la oras: „Stateau cu mortul in casa si dadeau din colt in colt. Noi aveam scindura trasa sa facem florar la casa si am zis ca e bine sa le-o dam sa-si ingroape mortul. Nu sint oameni saraci, ca batrinul are 2,5 milioane de lei pensie, din care saracul nu ia nimic, ca i-o iau altii. Daca ar fi numai el, l-as lasa, ca am copilarit pe aceeasi linie. Nu-l las pentru ca baiatul lui, Ion, e si consilier la primarie, are si salariu si ia si pensia batrinului. Mai mult, ne-a reclamat la dl Talau ca ne construim o bucatarie fara autorizatie si am primit amenda zece milioane de lei. Pai nu face bucataria cit amenda! O sa o platim si pe asta, dar nu-l las. Am auzit ca zice prin lume ca sa dam scindurile alea de pomana. Pai eu cu el fac pomana? A venit si mi-a dat 300.000 de lei si pe urma nu a mai dat nimic. Mie mi s-a distrus scindura de sub acoperis, ca n-am mai avut din ce sa fac florar, si el, cu atitia bani, nu vrea sa plateasca scindurile din care i-a facut mamei sale cosciug. Ma, nea Atanasie, vezi ca eu nu-ti strig de luminari, cum ti-a strigat Nela“, zice suparata d-na Lucica.

„Eu nu stiu nimic“

Atanasie Godeanu, om care nu a implinit inca 70 de ani, se arata destul de detasat de dusmania familie Duteascu si chiar era dispus sa stea de vorba cu Lucica, la poarta ei. „Nu mai tii minte ca ti-am dat 300.000 de lei in ianuarie si ca restul de bani o sa ti-i dau in rate? Eu nu am bani si nu am luat eu scindurile. Le-a luat baiatul meu“, spune omul. Atanasie pare omul scos din treburi inainte de vreme, care nu mai este stapin pe nimic, nici pe pensioara pentru care a muncit 40 de ani. Cel care dicteaza este fiul lui, Ion, consilierul comunal, ce pare hotarit sa decida cine si cu ce scindura poate fi ingropat. Ca sa nu se dezminta, ne-a sunat destul de agitat, interzicindu-ne categoric sa scriem ceva legat de tatal lui si promitindu-ne ca ne va spune el despre Dutescu atitea lucruri incit putem scrie un roman. Un roman de mai mare groaza decit povestea cosciugului mamei sale nu cred ca ne va reusi vreodata!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS