18.4 C
Craiova
luni, 19 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateAngajatii societatii ORSER o acuza pe patroana Maria Schutz de jaf si de deturnare de fonduri

Angajatii societatii ORSER o acuza pe patroana Maria Schutz de jaf si de deturnare de fonduri

Trecerea societatii ORSER Oradea din patrimoniul Agentiei Domeniului Statului (ADS) in administrarea unei firme private a fost pentru angajatii societatii un adevarat balon de oxigen. Sperantele de mai bine ale angajatilor au fost insa rapid spulberate de actiunile Mariei Schutz, noua patroana a societatii.

Societate evaluata la 76 de miliarde de lei, cumparata la aproape o zecime din pret

Inainte de 1989, angajatii ORSER erau printre oradenii cel mai bine platiti, firma construind pentru acestia si o serie de blocuri de locuinte si un camin. In octombrie 2002, societatea a fost cumparata de la ADS cu doar opt miliarde de lei, desi era estimata la peste 76 de miliarde de lei. Suma platita insa de cumparator pina in prezent se ridica la doar 2,5 miliarde de lei.

„La licitatie au participat firme din Bucuresti, care au oferit mai mult decit doamna Schutz, insa ea a fost preferata de comisie, deoarece, zic membrii acesteia, indeplinea mult mai bine conditiile cerute si avea un punctaj mai mare decit restul ofertantilor“, precizeaza Vasile Morar, liderul sindical de la ORSER. Maria Schutz este si proprietara serelor de la Codlea, fapt care a inclinat si mai mult balanta in favoarea ei.

„La ORSER nu se mai face nimic bun“

„O data cu preluarea serelor de aceasta doamna, in loc sa se faca investitiile prevazute in contractul de vinzare-cumparare, la ORSER nu se face nimic bun, numai furt si distrugere“, acuza Vasile Morar. Anul trecut, patroana firmei a anulat contractele cu partenerul german, ORSER raminind pe stoc cu o cantitate insemnata de castraveti, care apoi au fost comercializati pe piata interna la un pret mult mai mic. In 2003, ORSER a inregistrat venituri de 37,5 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile cu personalul au fost de peste 60 de miliarde de lei, reducindu-se, de asemenea, drastic si productia, fiind cultivata doar jumatate din suprafata.

„O data cu venirea d-nei Schutz, au aparut toate problemele. Am inregistrat datorii la CET de 42 de miliarde de lei, la bugetul de stat, de 54 de miliarde, iar la bugetul local, de peste 500 de milioane de lei“, spune Vasile Morar. La aceste debite se adauga si salariile restante ale angajatilor, care nu si-au primit lefurile aferente lunii ianuarie si februarie. Situatia din acest an de la ORSER este insa si mai grava decit in 2003. In prezent, in serele oradene nu este plantat nimic. Pe 24 februarie, conducerea societatii anunta printr-o circulara sefii de ferme ca „incepind cu 1 martie sa-si cheme oamenii la lucru“, insa, in dimineata de 1 martie, acestia au fost trimisi acasa.

Schutz si-a vindut siesi bunuri ale ORSER, puse sub sechestru

Deoarece pe bunurile ORSER era pus sechestru asigurator, pentru ridicarea caruia patroana trebuia sa plateasca 500 de milioane de lei, Maria Schutz a achitat doar 300 de milioane de lei si a inceput sa vinda imobilele.

„Pe 20 februarie, cu toate ca nu fusese ridicat sechestrul asigurator, sint vindute societatii comerciale GIMI TRANS SRL Craiova, societatea doamnei Maria Schutz, un camin de nefamilisti, cu 54 de camere, cu 431,5 milioane de lei, un alt camin cu 29 de camere, cu 244 de milioane de lei, 363.494 de metri patrati de teren, cu 16,9 miliarde de lei, precum si cladirea cu birourile si cantina societatii, pentru care pretul de vinzare a fost de 193 de milioane de lei“, spune liderul sindicalistilor de la ORSER. Nici un ban din aceste sume nu a fost insa efectiv platit catre ORSER. Patroana Orser este invinuita de liderul sindical ca a facut o serie de transferuri de bunuri si produse intre ORSER si SERE Codlea, pentru a incasa taxa pe valoare adaugata din rambursari. Prin aceasta inginerie, era recuperat de ORSER TVA aferenta tranzactiei, productia societatii oradene fiind mai apoi exportata de firma din Codlea, care incasa si prima de export. ORSER primea, in schimb, subventia din partea guvernului.

Tranzactii fara substanta intre ORSER si SERE Codlea

La sesizarea facuta Politiei Economice, Parchetului National Anticoruptie si Agentiei Domeniului Statului, care au demarat o ancheta, a reiesit ca intre ORSER si firma din Codlea se efectuau o serie de tranzactii fara a receptiona in vreuna dintre societati marfa declarata in facturi.

Astfel, „investitoarea“ de la ORSER a incercat in toate modurile sa fenteze bugetul de stat si desi angajatilor li s-a retinut contributia pentru fondul de somaj, pensii sau CAS, catre aceste bugete nu a fost virat nici un leu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS