16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de tineri dorm sub cerul liber in Drobeta Turnu Severin

Zeci de tineri dorm sub cerul liber in Drobeta Turnu Severin

„Unul s-a dus zilele trecute. Altul e bolnav. Cine rezista rezista, iar cine nu…“, spun unii dintre cei citiva zeci de tineri din Drobeta Turnu Severin, care dorm in aceste nopti sub cerul liber. Zi de zi, ei isi pazesc cu strasnicie cartoanele sau zdrentele. O tinara de 21 de ani e insarcinata in luna a saptea si-si asteapta copilul plingindu-i deja soarta. Ninsoarea cazuta in ultimele zile i-a luat prin surprindere, iar acum sint cu totii ingroziti de posibila reintoarcere a iernii.

Intr-o fosta baraca de constructii din zona Muzeului Regiunii „Portile de Fier“, din Drobeta Turnu Severin, se inghesuie trei oameni. „E mai cald decit afara, mai ales ca a inceput iar sa ninga!“, explica unul dintre tinerii care locuiesc acolo. N-au avut de ales, pentru ca nu incapeau toti sub conductele de termoficare.

„Ne infofolim bine si cine rezista rezista, cine nu… Am avut un batrin care s-a dus; l-a luat salvarea saptamina trecuta. Nu mai stim nimic de el. Si acum este unul racit“. Sebastian Burada, tinarul racit, nu misca si nu vorbeste. „Ii este tare rau!“, il scuza colegii.

Autoritatile severinene nu au o situatie exacta a oamenilor strazii

Ar face focul, sa se mai incalzeasca, dar spun ca aici nu sintem in Occident. „Acolo e civilizatie! Si nu-i alunga politia daca vor sa se incalzeasca, pe cind noi trebuie sa facem focul pe ascuns. De multe ori sintem alungati si trebuie sa ne cautam alte adaposturi“, explica Eugen Stoica. In timpul zilei e mai usor: mai muncesc cu ora pe la cite un patron si mai primesc de mincare sau haine.

Cei 12 oameni ai strazii, care iarna trecuta si-au gasit un adapost in sala de asteptare a statiei CFR din Drobeta Turnu Severin, au pierdut acest loc de refugiu. In locul garii au ramas panourile firmei de constructii care reconstruieste statia.

„Nu mai avem unde sa ne adapostim, ca inainte stateam in sala unde se dau bilete si in WC. Cind or termina gara noua, nici acolo n-o sa ne lase, ca facem mizerie. Nu e vina noastra ca stam pe strada, dar nici nu ne ajuta nimeni“, a spus Romulus Cotarcea, de 19 ani, un alt tinar care si-a gasit adapost in apropierea statiei CFR, desi are domiciliul in comuna Hinova.

Autoritatile severinene nu au o situatie exacta a oamenilor strazii. Cei mai multi provin din familii dezorganizate, fugind de acasa din cauza parintilor alcoolici si scandalagii; multi dintre tinerii de pe strada provin de la centrele de plasament care, dupa ce au implinit 18 ani, nu s-au putut integra in societate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS