10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul sanatatii crede ca a inchis gura nebunilor de la Poiana Mare

Ministrul sanatatii crede ca a inchis gura nebunilor de la Poiana Mare

A fost nevoie sa moara zeci de oameni si sa se sesizeze presa internationala pentru ca Ministerul Sanatatii sa isi dea seama ca Spitalul de Psihiatrie si Masuri de Siguranta Poiana Mare din judetul Dolj se afla in directa sa subordonare. Si pentru a demonstra lumii ca-i pasa, Ovidiu Brinzan le-a dat in regim de urgenta celor de la Poiana Mare un bou si 4,5 miliarde de lei ca sa-si repare bucataria, centrala termica si morga. Ministrul nu a vazut sau nu a vrut sa vada ca in spital nu exista de prea multa vreme materiale sanitare, substante dezinfectante si de curatare. Furnizorii au de recuperat cinci miliarde de lei de la spital si refuza sa mai dea ceva pe datorie. Dar faptul ca bolnavii vor avea pentru un timp burtile pline si astfel gura presei va fi inchisa ii este de ajuns lui Brinzan.

De mai multe luni, medicii de la Spitalul de Psihiatrie si Masuri de Siguranta Poiana Mare din judetul Dolj sint nevoiti sa se descurce cu ce au pentru ca materialele de prim ajutor lipsesc cu desavirsire. Pentru pacientii care au rani ce trebuie curatate, dezinfectate si pansate se aduc de acasa materialele sanitare necesare sau, si mai grav, acestia sint lasati in plata Domnului. Ridicatul din umeri este gestul pe care l-a invatat personalul sanitar al spitalului.

Spre exemplu, pacienta Emilia Petrescu, de 70 de ani, a fost luata de pe strada in 2003 si are degeraturi la picioare. Cu prilejul vizitei ministrului, ranile de la picioare ale femeii au fost curatate si pansate. „Rivanolul, pansamentul si leucoplastul le-am cumparat din banii nostri. Spitalul nu are nici macar vata“, a afirmat una dintre asistentele spitalului.

Pentru ca nici seringile nu se gasesc, cadrele medicale sustin ca, de multe ori, au fost puse in situatia de a le administra bolnavilor tratamentul pe cale orala. „Nu avem seringi pentru tratamentul injectabil. Sintem nevoiti fie sa nu le aplicam tratamentul, fie sa-i determinam sa-l bea. Nu are acelasi efect, insa asta este“, sustine dr. Ioana Grigorescu, medic pishiatru.

Situatia este cunoscuta de noua conducere a spitalului, dar, deocamdata, nu se poate face mare lucru. „Celor doi furnizori de materiale sanitare le datoram cinci miliarde de lei si nu vor sa ne mai dea materiale decit cu banii jos. Ca sa iesim din criza, vom lua pe datorie de la o farmacie din Calafat“, a spus Viorel Oprescu, directorul spitalului.

Meniu cu gust de carne

Dupa ce mai multe luni bolnavii au facut foamea si s-au hranit numai cu ceai, margarina si orez, noua conducere a hotarit ca meniul sa capete si gust de carne. Imediat dupa instalarea in functie, noul director a cumparat 500 de kilograme de carne si a diversificat meniul zilnic al bolnavilor.

„Am hotarit ca in fiecare zi bolnavii sa manince carne si incercam sa respectam alocatia de hrana de 54.000 de lei pe zi“, a mai spus directorul spitalului, fara a preciza de unde va lua miliardele necesare, taiate, de altfel, de minister la impartirea bugetului pe 2004.

Interesat pe moment de aportul de proteine din alimentatia bolnavilor, ministrul Brinzan a decis si el sa trimita la Poiana Mare in regim de urgenta 800 de kilograme de carne. Adica un bou bine hranit sau doua vaci subnutrite, din care cei peste 400 de bolnavi hamesiti pot minca o saptamina, cel mult. Ce se va intimpla dupa ce subiectul va iesi din atentia presei? Probabil ca se va reveni la meniul de pina acum: ceai, margarina si orez fiert.

Pentru anul 2004, bugetul alocat Spitalului Poiana Mare a fost de 41,7 miliarde de lei (adica mai mult cu 700 de milioane de lei decit anul trecut), din care pentru mincare au fost prevazute sase miliarde de lei, iar pentru medicamente-1,9 miliarde de lei. Banii sint insuficienti, iar actuala conducere nu are timp sa se gindeasca la ce va face cind va ajunge la fundul sacului. Singura sa preocupare de moment este cum sa gaseasca un „om cu suflet dulce, care sa-i dea niste zahar pentru bolnavi“.

Cele 4,5 miliarde de lei oferite de Ministerul Sanatatii Spitalului din Poiana Mare nu pot fi folosite pentru alimente sau medicamente deoarece au destinatie precisa: igienizarea celor doua pavilioane dezafectate in acest moment, repararea bucatariei, a centralei termice, precum si a morgii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS