11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Jurnalistii se lupta si cu politicienii, si cu sistemul juridic“

„Jurnalistii se lupta si cu politicienii, si cu sistemul juridic“

Fostul jurnalist american Terry Michael, in prezent lector la Universitatea „George Washington“ si director executiv al Centrului pentru Politica si Jurnalism din Washington, crede ca jurnalistii din Romania se lupta cu organele legislative, care condamna oamenii de presa, si cu politicienii, care cer condamnarea acestora. In conditiile actuale, presa din Romania nu poate fi independenta. „Este scandalos ca jurnalistilor li se interzice sa fotografieze vilele demnitarilor!“, a declarat jurnalistul american.

Prin condamnarea jurnalistilor din Romania se creeaza doua pericole care atenteaza la democratie. Unul care tine de cazierul juridic al omului de presa si cel mai grav pericol este acela ca, o data condamnati, jurnalistii se autocenzureaza. Comentariul apartine fostului jurnalist american Terry Michael, lector la Universitatea „George Washington“, care a fost prezent ieri la Tirgu Jiu pentru o intilnire cu presa locala. Terry Michael a venit in Romania in urma cu o saptamina, la invitatia Ambasadei SUA la Bucuresti. Jurnalistul a fost insotit in orasul lui Brancusi si de Mark Wenig, atasat de presa al ambasadei, iar municipiul Tirgu Jiu a fost singurul loc din provincie unde a fost organizat un astfel de simpozion. Intilnirea lui Terry Michael cu jurnalistii din Gorj a avut ca tema de discutie etica ziaristului in campania electorala. Dupa prezentarea istoriei presei americane, invitatul Ambasadei SUA a discutat despre problemele presei din Romania.

In America, jurnalistii nu sint condamnati pentru defaimarea politicienilor

Pe linga sugrumarea economica a institutiilor de presa, jurnalistul american a constatat ca in Romania oamenii de presa se lupta cu politicienii, dar si cu sistemul juridic, care condamna jurnalistii. „In urma cu 50 de ani, sistemul constitutional din America a decis sa nu fie condamnati jurnalistii atunci cind scriu despre politicieni. Politicienii cunosc acest lucru si nu apeleaza niciodata la instanta pentru condamnarea jurnalistilor. Oricum, stiu ca nu au nici o sansa. Daca un ziar scrie despre George Bush ca este consumator de droguri, jurnalistul sau ziarul nu pot fi condamnati. Acesta este riscul politicienilor“, a declarat Terry Michael. Jurnalistul spune ca nu poate fi condamnat un ziarist cind scrie despre un politician. Sfatul specialistului american in domeniul presei a fost acela ca jurnalistii din Romania sa nu se lase intimidati niciodata de solutiile judecatorilor de condamnare a ziaristilor. „Uniunea Europeana nu va permite niciodata ca Romania sa fie o tara cu drepturi depline daca va condamna jurnalistii. Condamnarea unui om de presa nu este necesara intr-o societate democratica. Incercati sa schimbati sistemul legislativ!“, a sfatuit Terry Michael jurnalistii din Romania. Despre interzicerea fotografierii vilelor demnitarilor, americanul spune ca este un lucru scandalos.

Oamenii politici au atitudini dictatoriale

Invitatii Ambasadei Americii spun ca un mare pericol al democratiei este ca in Romania exista un singur partid, iar opozitia lipseste cu desavirsire. Din acest motiv, presa a incercat sa ia locul opozitiei si considera ca este un lucru normal. Terry Michael a declarat ca atitudinea dictatorilor este aceea ca, daca il critici pe el, critici tara. In America a existat zeci de ani o legatura intre politicieni si presa si a fost distrusa abia cind ziarele au putut sa se sustina financiar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS