27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Generalul“ Busoi nu dezerteaza cind vor pesedistii doljeni

„Generalul“ Busoi nu dezerteaza cind vor pesedistii doljeni

• Delegatia permanenta a PSD Dolj i-a retras sprijinul politic inspectorului scolar general Constantin Busoi pentru a-l determina sa iasa mai repede la pensie • Cu toate acestea, cei doi secunzi ai lui Busoi – pesedisti de frunte, principali candidati la postul sau – nu-l vor elibera din functia de inspector scolar general inainte de 1 septembrie • La rindul sau, „generalul“ nu s-a aratat prea impresionat de retragerea sprijinului politic, mai ales ca nu este membru PSD, sustinind ca isi va parasi functia atunci cind va crede de cuviinta

Consemnam in paginile cotidianului nostru, cu citeva saptamini in urma, o declaratie a inspectorului scolar general Constantin Busoi: „Eu stiu ca multi ma vor pensionat, dar nu vor avea prea curind aceasta satisfactie. Conform Legii invatamintului si Statutului Personalului Didactic, activitatea mea, ca si cadru didactic, se incheie o data cu anul scolar in curs, deci pe 31 august 2004“. Asemenea afirmatii, venite din partea conducatorului Inspectoratului Scolar judetean (ISJ) Dolj, neraliat politic, au generat tulburari in rindul pesedistilor doljeni, care stiau ca „generalul“ Busoi are deja decizia de pensionare in buzunar, iar contractul de management in baza caruia a fost numit i-a expirat pe 15 decembrie 2003. Neavind rabdare sa-si incheie mandatul, pesedistii au recurs la presiuni, mai ales ca sint destui cei care se inghesuie sa ocupe functia de inspector scolar general.

Calin: „A fost un fel de semnal tras domnului Busoi“

In sedinta Delegatiei Permanente a PSD Dolj din 20 februarie, Constantin Raducanoiu, seful de cabinet al senatorului Adrian Paunescu, a pus in discutie retragerea sprijinului politic din partea partidului de guvernamint pentru Constantin Busoi. Raducanoiu a invocat lipsa de transparenta a inspectorului scolar general in luarea deciziilor, care ar fi culminat cu numirea cu delegatie a profesorului Zamfirica Petrescu, inspector de fizica in cadrul ISJ Dolj, in functia de director al Colegiului National „Fratii Buzesti“ din Craiova. Cit de priceput in treburile invatamintului o fi Raducanoiu, preferam sa nu ne pronuntam. Mentionam insa, printre acuzatiile aduse de acesta lui Busoi, marea „crima“ de a avea o fiica – pe Diana Busoi – membra marcanta a Partidului Democrat, ba chiar consilier local PD in Consiliul Local Craiova.

Decizia de retragere a sprijinului politic a fost supusa la vot fara multe comentarii, iar fruntasii pesedistilor doljeni s-au conformat si au votat in unanimitate in favoarea propunerii lui Raducanoiu.

Prefectul de Dolj, Ion Calin, care este si presedintele PSD Dolj, explica de ce s-a luat aceasta decizie: „A fost un fel de semnal tras domnului Busoi, care urmeaza sa iasa la pensie. Asta nu inseamna ca noi vrem sa-l schimbam din functie, dar dumnealui stie ca trebuie sa-si incheie activitatea la implinirea virstei de pensionare, de 62 de ani, virsta pe care a implinit-o anul trecut“.

Busoi: „Voi pleca atunci cind cred eu de cuviinta“

Tras de mineca sa elibereze locul si sa-si manince linistit pensia, ca mai stau si altii la rind sa-i ocupe functia, conducatorul ISJ Dolj nu pare ingrijorat prea tare. Profesorul de matematica si campionul la lupte Constantin Busoi este decis sa se „ia la trinta“ cu mai-marii din PSD Dolj si sa nu le faca jocul, mai cu seama ca are tot dreptul sa ramina in invatamint pina la 31 august 2004, data la care se incheie oficial actualul an scolar.

„Cum as putea sa comentez retragerea sprijinului politic, din moment ce eu, nefiind membru PSD si nici al altui partid, nu am nevoie de sprijin politic. Sint inspector scolar general in urma unui concurs sustinut la minister si voi pleca atunci cind cred eu de cuviinta. In definitiv, eu sint cel abilitat sa-mi semnez iesirea la pensie. Cit despre asa-zisele acuzatii aduse de Delegatia Permanenta a PSD Dolj, tin sa mentionez ca nu am nici o legatura cu opiniile politice ale fiicei mele, iar numirea directorului cu delegatie de la Colegiul National «Fratii Buzesti» nu am decis-o eu, ci Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar“, a declarat Constantin Busoi.

Interesant este faptul ca si cei mai bine plasati candidati la functia lui Busoi – cei doi inspectori generali adjuncti, pesedisti consacrati – se arata impotriva „debarcarii“ precipitate a lui Busoi.

„Nu am facut nimic in sensul debarcarii domnului Busoi si consider ca ar fi bine sa raminem impreuna la conducerea Inspectoratului Scolar pina la sfirsitul anului“, a precizat inspectorul general adjunct Forea Gaina.

„Sustin mentinerea actualei echipe la conducerea ISJ Dolj, cu domnul Constantin Busoi in calitate de inspector scolar general“, a mentionat Monalisa Galeteanu, celalalt inspector general adjunct. Mai putem mentiona doar atit: ambii pesedisti care-l secondeaza pe „generalul“ Busoi sustin ca, desi se afla in colectivul de conducere al ISJ Dolj, deci se pricep la problemele invatamintului, n-au fost in nici un fel consultati de conducerea organizatiei judetene a partidului de guvernamint cu privire la oportunitatea schimbarii din functie a actualului inspector scolar general.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS