5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExecutivul se reorganizeaza

Executivul se reorganizeaza

Restructurarea guvernului va fi finalizata pina la sfirsitul saptaminii, acest fapt ducind la modificari importante in cadrul procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, precum si la mai multe schimbari in conducerea structurilor guvernamentale.

Prin reorganizarea guvernului vor fi reinfiintate Ministerul Mediului, ca structura de sine statatoare, si Agentia Nationala pentru Turism. Rovana Plumb, in prezent presedinta a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, este creditata cu cele mai mare sanse la ocuparea fotoliului de ministru al mediului.

De asemenea, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) ar urma sa fuzioneze cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), acest fapt ducind la pierderea functiei de ministru detinute in prezent de presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu.

Tot in urma reorganizarii guvernului, va fi infiintata Cancelaria Premierului, care va include doua posturi de ministru, unul ocupat de seful Corpului de Control al Guvernului, Victor Ponta, iar celalalt, de coordonatorul Cancelariei, Alin Teodorescu. In vederea asigurarii unei mai mari transparente si sigurante in administrarea fondurilor comunitare, Corpul de Control al Guvernului va include doua directii speciale, cu atributii in verificarea procedurilor de utilizare a fondurilor comunitare, respectiv in controlul modului de indeplinire a obligatiilor asumate in capitolele de aderare. In urma restructurarii, cel putin zece agentii guvernamentale vor disparea ca institutii separate, acestea urmind sa fie absorbite de Cancelaria Premierului.

In fine, potrivit premierului Adrian Nastase, noul guvern va include trei posturi de ministri de stat, care urmeaza sa fie ocupate de Dan Ioan Popescu, Ioan Rus si Ioan Talpes. Actualul ministru al economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, va coordona domeniul economic, Ioan Rus, in prezent ministru al administratiei si internelor, va conduce domeniul social si al administratiei, iar Ioan Talpes, in prezent sef al Administratiei Prezidentiale, va fi ministru de stat fara portofoliu, pentru probleme de integrare europeana, justitie si aparare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS