22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAVIOANE Craiova cerseste 34 de miliarde de la guvern

AVIOANE Craiova cerseste 34 de miliarde de la guvern

Ministrul Marian Sirbu a afirmat simbata ca uzina a fost sabotata de „grupuri de interese“ si a anuntat o ancheta, care s-ar putea lasa cu demiteri

Ministrul delegat pentru relatia patronat-sindicate, Marian Sirbu, a efectuat la sfirstul saptaminii trecute o vizita la societatea AVIOANE Craiova, pentru a lua act de iminenta criza financiara a uzinei, obligata de justitie sa plateasca importante sume de bani fostilor salariati. Acestia au revendicat drepturi salariale restante aferente anilor 2001 si 2002 si au cistigat procesele in instanta, cu toate ca fabrica sustine ca banii s-au platit la vremea respectiva. Sumele care trebuie achitate se ridica la 15-17 miliarde de lei, insa noi procese, intentate de fosti salariati, ameninta sa aduca AVIOANE in incapacitate de plata.

Daca nu da guvernul, uzina este nevoita sa vinda din active

Din lipsa de lichiditati, uzina a facut apel, din nou, la mila guvernului. Simbata, ministrului Sirbu i s-a adus la cunostinta ca nu mai este nimic de facut, deoarece hotaririle judecatoresti sint definitive si irevocabile, toate recursurile incercate de juristii Fabricii de Avioane fiind respinse.

Solutia de a iesi din criza financiara ce ameninta AVIOANE Craiova este, in opinia directorului general Pantelimon Vilceanu, „un imprumut, subventie sau donatie“, deoarece „societatea nu dispune de lichiditati in prezent“, in caz contrar, uzina fiind nevoita sa valorifice din active ca sa scape de datorii. „Singurul ajutor nu poate sa vina decit de undeva, de la cineva care a tot dat si mai poate sau nu mai poate sa dea“, a spus directorul Vilceanu, facind aluzie la guvern. Apoi a anuntat si suma necesara: de 34 de miliarde de lei ar avea nevoie uzina ca sa supravietuiasca. Pentru a plati salariile angajatilor, datoriile catre fostii salariati si, eventual, pe cei care se mai gindesc sa dea in judecata fabrica.

Sirbu: „Grupuri de interese au sabotat uzina“

Replica ministrului Sirbu a fost categorica. Dupa ce a criticat modul in care AVIOANE Craiova a fost aparata in instante, acesta a concluzionat: „Va dati seama ca nu hotarasc singur daca dam o subventie de 34 de miliarde de lei. Parerea mea este ca existau solutii pe tot parcursul acestui proces. Au fost in aceasta perioada grupuri de interese care doreau ca fabrica sa piarda aceste procese. Si cine putea decit cei care cunosteau toate punctele vulnerabile ale dosarului dumneavoastra?“, le-a spus ministrul celor din conducerea uzinei.

Marian Sirbu a cerut, de asemenea, ca in aceasta saptamina sa i se prezinte un material detaliat, care sa fie semnat atit de administratorul special, Robert Neagoe, cit si de secretarul de stat, Decebal Ilina. In conferinta de presa, ministrul a lasat sa se inteleaga ca va declansa o ancheta in fabrica „pentru a stabili si responsabilitati“ ale celor care au generat situatia actuala.

El a mai precizat ca nu este exclus ca persoane din conducerea uzinei si chiar administratorul special instalat in urma cu un an sa fie demise in urma controlului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS