14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa UTALIM Slatina a fost dezgropata „securea razboiului“

La UTALIM Slatina a fost dezgropata „securea razboiului“

Liderul de sindicat acuza conducerea fabricii ca il… „vineaza“

Liderul Sindicatului URANUS din cadrul SC UTALIM SA Slatina, Gheorghe Marancea, este la un pas de a fi dat afara din fabrica dupa ce, la inceputul lunii, a fost actionat in judecata si s-a ales, pe linga alte sanctiuni disciplinare, cu reducerea salariului cu 10%. Marancea sustine ca noua conducere a unitatii este pornita impotriva lui deoarece nu a acceptat sa semneze noile prevederi ale contractului colectiv de munca, dar si pentru ca intotdeauna a contestat deciziile conducerii.

„Situatia in fabrica era dificila si inainte sa vina noua conducere, in luna mai 2003. Acum insa au ajuns sa vinda absolut orice, sectie cu sectie. Utilaje, masini unelte, totul este vindut ca fier vechi si banii se duc… nici noi nu stim unde! Vor sa goleasca si sa inchida definitiv fabrica asta. Regulamentul intern nu este avizat de sindicat si inregistrat la Directia Muncii, dar cu toate acestea, ei fac si desfac totul in fabrica. Se leaga de tot felul de chichite… Au modificat contractul colectiv de munca, dar fara ca noi sa-l semnam, si le-am spus ca in forma in care l-au modificat nu poate fi semnat. Practic, noul CCM prevede numai obligatii, nu si drepturi! Salariile se dau cu intirziere – asta daca se dau! Acum pregatesc noi concedieri, desi CCM prevede ca numarul angajatilor nu poate scadea sub 200. Ori, noi deja sintem 174 – oficial, ca altfel sintem cam 160 de oameni“, a spus Gheorghe Marancea.

El acuza conducerea unitatii ca i-a fortat pe oameni sa nu mai sprijine actiunea de protest a sindicatului si a liderului acestuia. „M-am trezit singur impotriva tuturor, de parca eu as lupta numai pentru mine, nu pentru toti! Mi-am luat concediu medical pentru ca nu mai rezistam. Ei au profitat de asta si m-au dat in judecata. Ma vineaza, ce mai! Mai au putin si ma dau afara“, a mai afirmat Marancea.

„Noi nu vinam decit puturosi!“

Conducerea fabricii neaga acuzatiile aduse de liderul de sindicat.

Vasile Mircescu, director adjunct al UTALIM Slatina, a declarat ca Gheorghe Marancea este un „fenomen“ deoarece el isi ia concediu medical, dar numai acasa nu sta ca sa se trateze. „Marancea asta intotdeauna a facut asa… Daca as fi fost lider de sindicat in locul lui, mi-as fi facut treaba ca oamenii sa-si poata incasa la timp banii. Dar, daca ei nici nu muncesc, ci doar se tin de greve si tot felul de miscari de protest, ba mai merg si pe la presa, cum sa mearga treaba!? Si-a luat concediu, dar alearga de-i sfiriie calciiele! Pai, ori e bolnav, si atunci sa stea acasa sa se insanatoseasca, ori sa vina la serviciu ca tot omu’! Crede ca daca e lider de sindicat are locul asigurat. Ei bine, nu e chiar asa! Cit despre faptul ca-l vinam, noi nu vinam decit puturosi!“, a conchis Vasile Mircescu.

Directorul adjunct al fabricii slatinene a explicat ca utilajele au fost vindute pentru a face rost de bani pentru salarii. Incepind cu luna martie, din fabrica vor mai pleca aproximativ 15 oameni. Ultimele disponibilizari au avut loc in luna octombrie a anului trecut, cind 20 de salariati au iesit pe portile intreprinderii, unde unii lucrasera zeci de ani. Din cauza saraciei si a situatiei disperate in care a ajuns, un fost angajat al fabricii si-a pus capat zilelor spinzurindu-se in luna august 2003.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS