17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn minor din Mehedinti a murit in drum spre spital

Un minor din Mehedinti a murit in drum spre spital

Un copil din comuna Jiana, judetul Mehedinti, a murit miercuri in drum spre spital, dupa ce a suferit o complicatie in urma unei intoxicari cu nitriti. Mircea Buzurin, de doi ani si sase luni, a fost internat la inceputul saptaminii in Spitalul Judetean Drobeta Turnu Severin.

Potrivit medicului care l-a tratat, Romica Sima, copilul a plecat sanatos din spital, situatie confirmata si de fisa de externare. Medicul de familie din Jiana, Virginia Stancioiu, a precizat ca pe fisa medicala de externare a fost trecut „vindecat“ doar in dreptul intoxicatiei cu nitriti, boala contactata de micut din cauza apei din localitate. S-a recomandat, la externare, ca medicul de familie sa viziteze copilul dupa trei zile.

„Diagnosticul a fost de intoxicatie cu nitriti, pneumopatie acuta, anemie, malnutritie. Avea cu 700 de grame mai putin decit greutatea prevazuta pentru virsta copilului. Nu are decit tratament recomandat la externare“, a spus Virginia Stancioiu. Miercuri dimineata, micutului i s-a facut rau, la nici 48 de ore de la externare. Parintii au anuntat medicul de familie, dar in timp ce se deplasa spre pacient, acesta s-a intilnit cu familia, care a ales sa plece cu micutul la Spitalul Judetean Mehedinti. Copilul nu a rezistat insa si a decedat pe drum. Parintii baiatului au declarat ca vor da in judecata medicii si vor sesiza Colegiul. Cadavrul baiatului a fost depus la morga, pentru efectuarea necropsiei si stabilirea exacta a cauzei mortii.

Cresterea concentratiilor de nitrati in apa de fintina apare din cauza mizeriei

Medicii pediatri din Mehedinti se confrunta, in fiecare an, cu numeroase cazuri in care copiii sufera in urma intoxicarii cu nitriti, substanta rezultata din descompunerea fecalelor animale. Potrivit sefului Sectiei de pediatrie a Spitalului Judetean Mehedinti, Nicolae Popescu, desi medicii interzic consumul de apa din fintinile care sint infectate, de cele mai multe ori mamele sint neglijente.

„Sint mame care vin pentru a nu stiu cita oara la spital, fara sa inteleaga ca singurul lucru pe care il au de facut este sa consume apa din alta fintina. Din comoditate, pun in pericol viata copiilor lor. Cele mai afectate zone sint cele in care s-a practicat agricultura intensiva. Aici s-au folosit foarte multe ingrasaminte azotice, iar otrava se dizolva si ajunge in apa potabila“, a spus dr. Nicolae Popescu. Specialistii in sanatate avertizeaza ca o concentratie prea mare de nitrati poate provoca decesul copiilor mici, chiar daca apa a fost utilizata pentru prepararea unor alimente. Nitritii rezultati in urma descompunerii in apa a nitratilor nu se distrug prin fierbere, ci se concentreaza mai mult. Cresterea concentratiilor de nitrati in apa de fintina apare, in primul rind, din cauza mizeriei, cele mai multe gospodarii din mediul rural avind toaletele la numai patru-cinci metri adincime si la o distanta mult prea mica de fintina. Primele semne ca otravirea s-a produs deja apar la organismele cele mai sensibile, prin albastrirea la fata. Intoxicatia acuta cu nitriti le provoaca copiilor asfixiere. Din cauza culorii pielii, afectiunea este cunoscuta si sub numele de „boala albastra de fintina“. Copilul intoxicat poate fi salvat daca ii sint administrate urgent vitamina C si albastru de metil. De cele mai multe ori, mamele nu au aceste medicamente la indemina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS