15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFoamea si paduchii, paravan pentru jocurile de interese ale clanurilor PSD

Foamea si paduchii, paravan pentru jocurile de interese ale clanurilor PSD

Directoarea Pesa a platit cu functia pentru ca s-a pus contra primarului Simion

Ovidiu Brinzan, ministrul sanatatii, a venit la Spitalul de Psihiatrie si Masuri de Siguranta de la Poiana Mare-Dolj cu un scop precis: sa faca jocul primarului si al prefectului de Dolj, care au dorit cu orice pret schimbarea din functii a directoarei Pesa si a directorului Ecobici, de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj, ambii membri PSD.

Motivele invocate pentru destituirea celor doi sint ignorate de mai multi ani inclusiv de ministerul pe care cu onor il conduce Ovidiu Brinzan.

In iarna 2001- 2002, saloanele bolnavilor erau adevarate camere frigorifice intrucit centrala spitalului functiona numai doua ore pe zi, poate nici atit; in lunile ianuarie si februarie se inregistreaza anual 18-20 de decese in rindul bolnavilor; apa chioara pe post de ciorba si pilaful de orez constituie meniul zilnic al bolnavilor, iar carne si lapte vad cel mult o data pe an; infractori cu omoruri deosebit de grave la activ umbla nestingheriti pe ulitele satului si isi cumpara bautura de la circiuma.

Ministrul sustine ca a luat abia acum pozitie deoarece presa a mintit, denaturind atit de tare adevarul, incit vestea a ajuns pina la organismele internationale. Acestea, mult mai preocupate de drepturile omului, si-au permis sa arate cu degetul Ministerul Sanatatii si au cerut efectuarea unor anchete la Poiana Mare. „Trebuia sa vina la mine, sa le spun eu cum sta situatia la spital, nu sa se duca ei acolo“, este de parere Brinzan. Incoltit de intrebarile „presei mincinoase“, Brinzan a scapat gratie asistentelor si infirmierelor, care au inchis gura ziaristilor cu huiduieli, injuraturi si aplauze furtunoase. „Va multumesc, va multumesc pentru sprijin!“, se ploconea umil ministrul, care a plecat cam cu coada intre picioare.

Nimic nou sub soare

Scandalul dirijat a inceput pe 9 ianuarie, cind Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj a transmis un fax prin care se anunta ca pavilionul 5 urmeaza sa fie transformat in unitate medico- sociala, desi in curtea spitalului sint doua pavilioane dezafectate.

Vestea i-a speriat atit de tare pe angajati, care se si vedeau fara locuri de munca, incit acestia s-au lasat manipulati de cei care au avut interes si au spus lucrurilor pe nume. Irina Rajnita, asistenta-sefa la pavilionul nr. 5, sustine ca paduchi au fost dintotdeauna in spital si ca focarul descoperit de inspectorii de la Inspectia de Sanatate Publica (ISP) Dolj exista inca din lunile iunie-iulie 2003: „Colcaiau paduchii pe bolnavi, pe lenjerii si saltele si nu mai stiam ce sa facem si cui sa ne plingem. De la magazie ni se spunea ca nu sint substante pentru paduchi si nici bani sa se cumpere. Numai noi stim cum ne-am chinuit pe caldurile alea cumplite, cind ne era frica sa intram in saloane. Daca incercam sa comentam, eram amenintati ca sintem dati afara“.

La controlul din decembrie 2003, oamenii lui Brinzan au gasit focar de pediculoza la Poiana Mare. O luna mai tirziu, pe 21 ianuarie 2004, prefectul de Dolj, informat ca la Poiana Mare bolnavii sint plini de paduchi, a dispus efectuarea unui control. Rezultatul: ISP Dolj a aplicat amenzi de peste 70 de milioane de lei pentru mizerie si paduchi.

Totul a fost trecut sub tacere si, dupa cum bine spunea ministrul sanatatii, presa „habar nu a avut ce se intimpla“ si probabil ca tocmai de aceea nu a considerat necesar sa faca o vizita la Poiana Mare si sa-i traga la raspundere pe cei responsabili. Prefectul Ion Calin sustine ca angajatii s-au razvratit de fapt deoarece subordonatii ministrului, veniti in control la Poiana Mare, au fost foarte aroganti si nu au stat sa le asculte pasul.

Si atunci, daca relele de la Poiana Mare erau cunoscute la toate nivelurile, se pune fireasca intrebare: cu directorii ce-ati mai avut?

Ministrul a fost dus de nas?

Probabil ca nici ministrul sanatatii nu stie in ce jocuri de interese ale PSD Dolj s-a bagat. Asa cum s-a spus, situatia de la Spitalul din Poiana Mare nu era noua. Acolo, bolnavii mor de pe cind s-a infiintat spitalul. Pe vremea regimului comunist, mureau chiar dupa planificare, acolo fiind vorba de multi „nebuni“ care deranjau clanul dictatorial al lui Ceausescu. Acum insa, primarul PSD al comunei, Simion Petre, s-a trezit in situatia in care primise citeva milioane de euro pentru infiintarea unui centru de asistenta sociala in comuna si nu mai putea duce la bun sfirsit proiectul. Asta, pentru ca Primaria din Poiana Mare nu mai are in patrimoniu nici o cladire. Petre Simion le-a instrainat sau le-a cesionat pe toate la preturi de talcioc. Din cauza intirzierii demararii proiectului finantat de UE, comuna era in pericolul de a pierde banii alocati si care se aflau deja in contul primariei. Atunci, primarul comunei a recurs la o solutie extrema: declansarea unui razboi murdar impotriva conducerii spitalului pentru a-i forta mina sa cedeze doua cladiri. Viitorul centru de asistenta este exclusiv problema consiliului local. Totusi, primarul a vrut neaparat doua cladiri din cadrul spitalului.

„Le-am spus ca n-am nimic impotriva acestui fapt, dar, pentru ca unitatea noastra este subordonata direct Ministerului Sanatatii, primaria trebuie sa solicite cele doua imobile acolo“, a declarat Florentina Pesa. Acest raspuns a fost considerat de Simion un refuz categoric. A asteptat inceputul anului, perioada in care se inregistreaza o crestere a ratei mortalitatii in spital, si a aruncat momeala: „Mor bolnavi pe capete in spital, iar eu trebuie sa eliberez certificate de deces pe banda rulanta“, s-a plins Petre Simion in fata camerelor de filmat.

Ecobici, mazilit de amorul artei… politice

Pentru prima data in ultimii zece ani, s-a nascut un scandal monstru in jurul ratei mortalitatii de la Poiana Mare, desi anual mor, in medie, o suta de bolnavi.

Pina acum insa, Simion nu avea interesul sa puna mina pe cladirile spitalului si de aceea n-a spus nimic despre numarul mare de certificate de deces pe care este nevoit sa le completeze lunar.

In locul directoarei „incomode“ a fost propus de catre prefectul de Dolj si primarul comunei un economist, fostul director al sucursalei comunale a Bancii Agricole, Viorel Oprescu.

Inca de la numirea in functie, el a spus ca va sprijini primaria in intentia de a infiinta acel centru social, cedind cladirile poftite de Simion. N-a spus insa nimic despre ce planuri are pentru imbunatatirea conditiilor igienico-sanitare in care traiesc bolnavii, mai ales ca va fi nevoit sa cheltuiasca un buget anemic deja aprobat.

Mult mai ciudata este insa demiterea directorului DSP Dolj, dr. Constantin Ecobici. Institutia respectiva nu are cu Spitalul de la Poiana Mare nici o relatie ierarhica. Totusi, lui Ecobici, consilier judetean PSD, i s-au pus in spate probleme, chiar si din cele dinaintea numirii sale in functie.

Gurile rele spun ca prefectul Ion Calin, inca de la numirea in functie, a tinut cu tot dinadinsul sa-l schimbe pe Ecobici, insa pina acum nu i s-a oferit sansa. „Nici vorba de asa ceva! Gestul lui Ecobici de a-si da demisia a fost unul de demnitate. El este prietenul meu si nu am avut nici un interes sa fie schimbat“, a respins prefectul Ion Calin orice acuzatii.

In locul lui Ecobici a fost numit Eugen Magla, directorul Spitalului CFR Craiova si consilier local PSD. Acesta este in gratiile prefectului de Dolj, Ion Calin, care il dorea pe Magla director in locul lui Ecobici inca de cind l-a inlocuit pe fostul prefect, Cornel Mondea. Acum le-au iesit jocurile tuturor pesedistilor doljeni, bineinteles, cu sprijinul nemijlocit al ministrului Ovidiu Brinzan.

Aceasta cosmetizare nu are ca scop decit lustruirea imaginii unui ministru dus de nas de rechinii pesedisti doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS