15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei sferturi din avorturile pe care le fac gorjencele nu sint declarate

Trei sferturi din avorturile pe care le fac gorjencele nu sint declarate

• Conducerea Directiei de Sanatate Publica Gorj apreciaza ca anul trecut au fost efectuate aproximativ 12.000 de avorturi, dar au fost declarate doar 4.300 • Numarul avorturilor inregistrate il depaseste pe cel al nasterilor

Un tur prin cabinetele ginecologice particulare din Tirgu Jiu arata ca majoritatea femeilor care vin la medic cer o intrerupere de sarcina. Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) apreciaza ca in realitate doar un sfert dintre intreruperile de sarcina apar in datele statistice. „Apar avorturile facute in spitale, dar foarte putine dintre cele efectuate in cabinetele particulare. Este foarte greu sa controlam informatiile pe care ni le dau medicii care au astfel de cabinete pentru ca ei spun ca pacientul are dreptul la confidentialitate. Cu toate acestea, la ei se fac cele mai multe avorturi“, a precizat Ana Baleanu, directoarea DSP Gorj.

Fetite de 13-14 ani apar in statistici

Conform datelor furnizate de Directia de Statistica a Spitalului Judetean Gorj, anul trecut au fost inregistrate 4.300 de avorturi, dintre care 3.600 la cerere. O impartire in functie de virsta a pacientelor arata ca femeile intre 25 si 29 de ani au facut cele mai multe intreruperi de sarcina, aproximativ 1.200 de interventii. Exista si doua cazuri de fetite mai mici de 15 ani, care au facut intrerupere de sarcina, in timp ce adolescente, cu virste intre 15 si 19 ani, au facut anul trecut 304 avorturi. Anul trecut, in Gorj s-au inregistrat 3.438 de nasteri, mult mai putine decit avorturile inregistrate oficial. O intrerupere de sarcina la spital costa 60.000 de lei, dar numai cazurile sociale apeleaza de obicei la medicii din unitatile sanitare de stat. Majoritatea femeilor merg la un cabinet particular, unde platesc in jur de 300.000 de lei si chiar mai mult, in cazul in care este vorba de prima sarcina.

Doar 1.000 de paciente s-au adresat cabinetului de planning familial

Cabinetul de planning familial din cadrul Policlinicii Tirgu Jiu este mult mai putin vizitat de paciente, in comparatie cu cabinetele de ginecologie. Medicii au inregistrat anul trecut aproximativ 1.000 de paciente noi care au venit pentru a cere informatii cu privire la metodele contraceptive. „De la an la an scade virsta tinerelor care ni se adreseaza si avem paciente de 14 -15 ani. Cazuri de acest fel se inregistreaza si la cabinetele unde se fac avorturi, dar foarte putine fete sint indreptate spre noi. Sint zile cind vin si 40 de femei, dar alteori sint mult mai putine. In general, primavara avem mai multe solicitari pentru ca, din punct de vedere medical, si libidoul este in crestere“, a precizat medicul Marcela Barbarasa. Consultatiile la cabinetul de planning familial sint gratuite, iar atunci cind bugetul permite medicii acorda gratuit anticonceptionale femeilor cu venituri mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS