16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova vrea sa taie opt miliarde din subventia RAT

Primaria Craiova vrea sa taie opt miliarde din subventia RAT

Primaria Craiova intentioneaza sa taie opt miliarde din subventia pentru cheltuieli materiale si de intretinere pe acest an acordata Regiei Autonome de Transport (RAT). Acesti bani ar urma sa fie redistribuiti ca subventie la abonamente mai multor categorii de persoane, incepind cu 1 aprilie 2004. Facilitatile pe transportul in comun acordate populatiei in acest an ar depasi astfel 20 de miliarde de lei.

Consiliul Local Craiova are pe ordinea de zi a sedintei ordinare din aceasta luna un proiect de hotarire ce vizeaza marirea numarului de persoane care vor primi abonamente subventionate de la bugetul local. Pentru ca bugetul pe 2004 a fost deja votat, singura solutie era redistribuirea unor sume acordate RAT Craiova.

In varianta propusa de executivul primariei, pe primul trimestru al anului, RAT va primi subventia de 40% pentru acoperirea cheltuielilor materiale de exploatare si functionare, urmind ca, incepind cu 1 aprilie, cuantumul acesteia sa se diminueze la 30%, diferenta de zece la suta fiind acoperita de extinderea facilitatilor pentru abonamente. In ianuarie 2004, RAT Craiova ceruse de la bugetul local o cota de subventie de 50%, insa a primit doar 57,4 miliarde de lei, la care se adaugau 12,3 miliarde de lei – gratuitati pentru diverse categorii sociale (veterani de razboi, vaduvele acestora, donatorii de singe).

Facilitatile care se acordau pina in prezent, printr-o hotarire din luna ianuarie a consiliului local, reprezentau o subventie de 75% din costul abonamentelor de transport pentru pensionarii care au pina la 2,2 milioane de lei si una de 50% – pentru cei cu pensii cuprinse intre 2,2 milioane si patru milioane de lei.

Diminuare cu 900 de milioane lunar

Alaturi de acestea, executivul propune ca, de la 1 aprilie, din aceeasi cota de subventie sa se mareasca numarul celor care beneficiaza de subventii, astfel: pensionarii peste 70 de ani – subventie de 95%, aceeasi subventie pentru persoanele sarace, beneficiare ale Legii nr.416/2001, a venitului minim garantat, precum si o subventie de 20% pentru elevii si studentii in virsta de pina la 25 de ani. In acest mod, subventia acordata pentru cheltuielile de exploatare ale RAT Craiova ar urma sa fie diminuate lunar fata de primul trimestru al anului in curs cu circa 900 de milioane de lei. Efortul total al municipalitatii craiovene pentru subventionarea abonamentelor la diferite categorii de persoane ar depasi 20 de miliarde in acest an.

Problema alocatiilor bugetare anuale acordate catre RAT Craiova a constituit permanent motiv de dispute in consiliul local municipal. Dupa ce aceeasi initiativa, propusa de consilierul PD Constantin Stamatoiu, a fost scoasa de pe ordinea de zi in sedinta de luna trecuta, chiar executivul vine cu o astfel de propunere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS