17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBunicul, singurul om caruia i-a pasat de soarta Simonei

Bunicul, singurul om caruia i-a pasat de soarta Simonei

Simona Nicoleta a vazut lumina zilei in urma cu 15 ani, intr-o familie care parea fericita. Tatal era militian, iar mama lucra la una din fabricile Craiovei. Parintii proaspetilor parinti au pus mina de la mina si au cumparat pentru noua familie un apartament la bloc, visul oricaror tineri casatoriti. Mai tirziu, de visul si familia lor s-a ales praful, iar copilul care a venit intr-un moment de fericire a ajuns aproape pe drumuri. Simona Nicoleta Preda Pana, caci despre ea este vorba, a trait momente de cosmar dupa divortul parintilor. A fost aruncata cind la mama, cind la tata, cind la bunici, ca un lucru inutil de care te impiedici prin casa. Simpla ei prezenta incurca noile vieti ale parintilor ce credeau ca-si refaceau visurile alaturi de alte persoane fara de care viata li s-a parut imposibila. Cind n-a mai putut indura plimbatul dintr-o casa in alta, Simona a ales sa stea cu bunicul matern, om de 82 de ani. S-a dovedit ca era singurul om caruia ii pasa de soarta copilului ajuns in pragul disperarii.

Despre povestea Simonei am aflat de la bunica paterna, Paula Vulcanescu. Disperata, batrina a sunat la redactie, cerindu-ne ajutorul pentru a putea sa-si recupereze nepoata care, spunea Domnia sa, traieste alaturi de un batrin de 82 de ani, in conditii grele. Batrina ar fi vrut, cel putin asa spunea, sa o aduca in Craiova si sa-i dea posibilitatea sa-si termine clasele primare, acolo unde le incepuse, la o scoala din oras. Femeia ne-a relatat o poveste incilcita, din care am inteles ca fiul ei, tatal fetei, si-a abandonat copilul si traieste in concubinaj cu o alta femeie, care are, la rindul ei, doi copii.

Despre fosta nora si mama copilului am aflat ca a dat in darul betiei, motiv tocmai bun pentru sot in actiunea de divort pe care a intentat-o. Dupa divortul celor doi a urmat un partaj din care fiecare s-a ales cu o suma de bani, dar si in situatia de a nu mai avea acoperis deasupra capului. Batrina traieste intr-o garsoniera alaturi de fiica sa, care are probleme psihice, si mai crede si azi ca tot raul fetei sale s-ar datora unor vraji facute de concubina fiului sau. Crede cu incapatinare ca doar pentru faptul ca a gazduit copilul timp de trei luni l-ar iubi nespus si in caminul ei ar fi locul cel mai potrivit pentru Simona si pentru viata ei.

Un copil normal

Pe Simona am gasit-o la Scoala din Pielesti. Putin speriata, putin agitata, suspectindu-ne ca sintem de la un organism care o va incredinta din nou parintilor care o abandonasera. A zimbit cu un soi de dispret pe care doar copiii fara radacini il pot avea.

„Ma mir ca e ingrijorata bunica de soarta mea. Cit am stat la ea lunile alea imi cerea toti banii si facea scandal daca cheltuiam un leu pentru te miri ce. Nu pot sa stau la ea. La tata am incercat sa stau, dar baiatul femeii cu care traieste se purta urit cu mine. I-am spus tatalui meu despre toate, dar nu mi-a luat apararea niciodata. Mereu mi-a spus ca sta in casa ei si nu poate sa zica mai nimic. La bunica nu era posibil sa stau pentru ca ea si fata ei au probleme. Mama mea bea si se imbata. Am stat cu ea intr-un apartament doi ani fara lumina electrica si impreuna cu un barbat al ei care se imbata si el si ne batea. Am vazut cum era sa o omoare sub ochii mei. Nu mai stiam unde sa ma duc si atunci am plecat la tatal mamei, la Cimpeni. Este batrin intr-adevar, dar el e singurul om de pe lume care mi-a spus o vorba buna, m-a imbracat si-mi poarta de grija. Am invatat sa gatesc, sa fac piine si nu mi se pare deloc greu pentru ca bunicul vrea sa stiu sa fac de toate“. Simona nu vrea sa auda de nici o hotarire a nici unei instante care ar obliga-o sa locuiasca linga persoanele care practic au rasuflat usurate cind au scapat de ea.

„Vreau sa-i dau casa pe numele ei“

Bunicul Simonei, Oprea Preda, vrea sa faca om din fetita care inca tresare cind cade o furculita de pe masa. „Eu am chemat si autoritatea copilului sa-mi incredinteze mie fata. Daca fie-mea e betiva si fostul ginere nu vrea sa o creasca, bietul copil ce sa faca? Domnii aia nu au vrut sa mi-o dea cu acte ca au zis ca sint prea batrin si copilul are parinti. Pai, daca are si-i are degeaba, la ce-i folosesc? Din septembrie anul trecut, ginerele imi trimite cite un milion de lei pe luna, dar eu l-am dat in judecata si sa vedem ce zice legea. Vreau sa-i dau Simonei toata averea mea, ca maica-si, care e o betiva, nu-i dau nimic ca asta vinde si bea banii. Fata asta trebuie sa-si faca un rost in lume. Cind s-au despartit, eu i-am zis ginerelui meu: Daca ai vazut ca incepe sa bea, de ce nu ai luat masuri sa nu ajungeti unde ati ajuns? Vreau sa faca si fata asta o croitorie, ceva, ca masina de cusut am sa-i dau. Vreau sa-i dau si casa pe numele ei, ca daca mor vreau sa las copilul descurcat, nu pe drumuri.“

Cu vocea tremurinda, batrinul pe care Simona l-a ales sa-i tina loc de tata si de mama roaga pe toata lumea sa-l indrume sa-i aleaga fetei o cale dreapta in viata. Calea pe care o doreste a inceput deja sa se contureze!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS