18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajoritatea sindicalistilor din BNS nu vor implicarea confederatiei in politica

Majoritatea sindicalistilor din BNS nu vor implicarea confederatiei in politica

23% insa vor infiintarea unui partid

Blocul National Sindical (BNS), una dintre cele mai mari confederatii sindicale din Romania, a dat recent publicitatii rezultatele unui sondaj de opinie efectuat la sfirsitul anului trecut in rindul membrilor, care a testat problemele de natura economico-sociala cu care se confrunta, precum si opinia acestora cu privire la clasa politica actuala.

Sondajul a fost facut de institutul IRECSON, pe un esantion de aproximativ 130.000 de membri de sindicat afiliati la BNS, rezultatele sondajului fiind garantate cu o probabilitate de 98% si o marja de eroare de 0,3%. Dupa descarcarea rezultatelor, conducerea confederatiei a opinat ca „sondajul de opinie al BNS pune degetul pe rana si face un dus rece politicienilor infierbintati de mirajul puterii“.

Cresterea preturilor, cea mai mare problema sociala

Dintre cei chestionati cu privire la metoda prin care sindicalistii sint dispusi sa isi ceara drepturile, cei mai multi au raspuns ca solutia cea mai buna este greva (80,71%), urmata, la mica distanta, de mitinguri (79,24%) si de marsurile de protest (74,49%). De asemenea, cele mai mari probleme de natura economico-sociala sint considerate de sindicalisti, in ordine: cresterea preturilor la produsele alimentare, la energie electrica, termica si la gaze (96,13%), taxele si impozitele mari (95,25%), nivelul mic al salariilor (95,10%), serviciile medicale (89,61%), nesiguranta locului de munca (88,60%), cresterea virstei de pensionare (87,33%) si conditiile de munca (81,41%).

Peste 70% nu au incredere in partidele politice

O alta problema vizata de sondaj a urmarit sa testeze increderea sindicalistilor de la BNS in partidele politice. Cele mai multe dintre persoanele intervievate (peste 70%) au raspuns ca partidele de pe scena politica actuala (indiferent daca se afla la guvernare sau in opozitie) nu le reprezinta interesele. Totusi, dintre formatiunile politice, in topul celei mai mari increderi exprimate de sindicalisti, pe primul loc se situeaza PRM (4,90%), urmat de PSD (3,88%), PNL (2,17%) si PD (1,70%). PRM este devansat de PSD in ceea ce priveste numarul celor care nu au deloc incredere in aceste forte politice: 53,11% – nu au deloc incredere in PSD, in timp ce in PRM nu au incredere 57,94%.

Majoritatea membrilor vor independenta politica

BNS si-a intrebat membrii si daca vor sau nu sa semneze un acord cu vreo formatiune politica, formatiune care sa aiba o relatie preferentiala cu confederatia, sprijinind-o in revendicari. Cea mai mare parte, 44,10%, au raspuns ca BNS trebuie sa-si rezolve revendicarile numai prin dialog, mitinguri si greve, neavind nici o relatie cu partidele politice, urmata, cu 23%, de cei care doresc infiintarea unei noi forte politice.

Doar 7,4% dintre cei chestionati vor semnarea unui acord cu o forta politica existenta si 8,61% doresc ca prin semnarea unui acord politic, BNS sa-si promoveze un numar de membri in parlament care sa le reprezinte interesele. In prima jumatate a lunii martie, Consiliul National Extraordinar al BNS se va intruni pentru a adopta solutiile necesare in ceea ce priveste raspunsul la cele doua optiuni rezultate in urma sondajului de opinie: independenta politica, dublata de rezolvarea problemelor prin actiuni de protest sau implicarea politica a confederatiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS