25.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreotul primar din Telesti - Gorj va alege biserica in locul primariei

Preotul primar din Telesti – Gorj va alege biserica in locul primariei

Hotarirea de joi a Sfintului Sinod Patriarhal, ca preotii cu functii politice sa aleaga intre costumul la doua rinduri si sutana, i-a pus pe preotii primari din Gorj in situatia ca, in zece zile, fie sa predea stampila, fie sa-si rada barba.

Parintele sufletesc si administrativ al primariei/parohiei din Telesti – Gorj este inca nehotarit. Concetatenii au si ei pareri impartite, unii vor ca preotii – primari sa pastreze si stampila, si potcapul, iar altii spun insa ca trebuie sa stie precis daca merg la primarie in audienta sau la spovedanie. Parintele Nicolae Draghici din Telesti imbraca, de luni pina vineri, costumul de mirean si cravata, iar simbata si duminica, haina de preot. De trei ani, de cind este si primar, a reusit, dupa cum povesteste, sa fie atit parinte sufletesc pentru concetateni, cit si bun administrator. Oamenii vin cu incredere la el, iar unii dintre ei chiar nu inteleg de ce preotul lor primar trebuie acum sa aleaga intre una si alta.

„Sa fie si preot, si primar, ca nu strica“, spune Constantin Ungureanu, venit la primarie ca sa intrebe in ce stadiu sint lucrarile la drumul comunal. „Orice primar trebuie sa fie cu credinta. Asta al nostru are o carte veche, de prin 1600 (un exemplar rar din Pravila de la Govora – n.r.) si scrie in ea ca si pe timpuri erau preotii primari si nu avea nimeni nimic cu ei“.

„Da’ ce-are sa nu fie bine, ca domnul primar al nostru ne-a facut punte peste Tismana, ne ajuta, ne spovedeste, ne invata in cine sa ne incredem, dintre astia din partide, este om serios, muncitor“, spune Maria Tudose.

Alti consateni spun insa ca e mai bine ca preotul sa ramina preot, iar primarul sa fie doar primar.

„Cum adica? Unii cu doua servicii si altii fara niciunul? Sa fie ori una, ori alta. Ca pleaca din timpul serviciului de la primarie la vreo inmormintare, iar in biserica am auzit eu, in mijlocul slujbei, cum i-a sunat telefonul mobil si au ramas babele in genunchi pina i-a spus la un muncitor unde sa aduca nisipul pentru sosea“, adauga Verginica Tudose, cumnata celei dintii.

Parintele primar nu s-a hotarit inca. „Nu-mi vine sa cred. Nu stiu ce voi face, pentru ca eu vreau sa ramin un slujitor al concetatenilor mei si stiu ca pot sa-i ajut si pe parte sufleteasca, dar si ca primar. Daca voi primi vreo adresa ca trebuie sa aleg, o sa aleg, dar, deocamdata, nu sint hotarit“. Deoarece va fi totusi nevoit sa aleaga, primarul de Telesti inclina sa redevina parintele Draghici, intrucit nu este sigur ca va mai cistiga inca o legislatura pe scaunul de primar, dar preot va putea fi toata viata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS