15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAVIOANE Craiova cere sprijin de la guvern ca sa plateasca restantele disponibilizatilor

AVIOANE Craiova cere sprijin de la guvern ca sa plateasca restantele disponibilizatilor

Sindicalistii de la AVIOANE Craiova au cerut ieri sprijinul guvernului, in incercarea de a evita un colaps financiar pricinuit de miliardele de lei pe care fabrica trebuie sa le plateasca fostilor angajati, care si-au cistigat in instanta drepturile salariale aferente anului 2001. In cadrul videoconferintei saptaminale cu prefectii, desfasurate ieri, care a avut ca tema relatia patronat-sindicate, liderul salariatilor din uzina, Victor Peta, a facut apel la autoritatile centrale pentru a ajuta cu bani si contracte societatea AVIOANE, care nu isi permite sa suporte din bugetul propriu aceste plati.

„Solicitam urgentarea semnarii contractelor cu MApN (pentru o noua comanda de avioane IAR ’99 SOIM – n.r.). De asemenea, va aducem la cunostinta ca societatea risca sa intre in faliment din cauza fostilor salariati, care au cistigat procese in instanta privitoare la drepturi salariale restante. Desi noi consideram ca si-au primit banii o data, acestia dispun de hotariri judecatoresti definitive si irevocabile, cu titluri executorii. Societatea are nevoie urgent de fonduri, pentru ca nu-si poate permite sa plateasca acesti bani“, i-a transmis Peta ministrului delegat pentru relatia patronat-sindicate, Marian Sirbu, rugindu-l totodata ca saptamina viitoare sa vina la Craiova. Ministrul a promis sindicalistilor ca aceasta problema va fi discutata separat, incepind de luni.

Fabrica risca sa piarda 15 miliarde de lei

Conducerea SC AVIOANE SA Craiova anuntase, in urma cu o saptamina, ca fabrica se confrunta cu o situatie fara precedent, riscind sa intre in incapacitate de plata pe termen scurt, deoarece fostii angajati ai uzinei si-au cistigat in instanta banii pe concedii si drepturile salariale aferente anului 2001. Suma revendicata de la intreprindere, prin hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila, totalizeaza 5,8 miliarde de lei.

Potrivit conducerii, dupa punerea in executare a hotaririlor, uzinei craiovene i-au fost retinute deja trei miliarde prin blocarea conturilor, iar alte 2,8 miliarde sint in discutie. Urmind exemplele colegilor, alti 308 fosti salariati au dat in judecata uzina. Daca si acestia ar avea cistig de cauza, suma de care ar trebui sa se desparta AVIOANE Craiova ar fi de 14-15 miliarde de lei, lucru care ar periclita serios situatia economico-financiara a firmei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS