20.1 C
Craiova
miercuri, 14 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateJudetul Mehedinti nu se desfiinteaza cel putin pina in 2005

Judetul Mehedinti nu se desfiinteaza cel putin pina in 2005

• Intr-o viitoare structura administrativa, Mehedintiul ar urma sa fie inclus intr-o regiune comuna cu judetele Dolj, Gorj, Olt si Vilcea • O alta varianta ar include unificarea cu Doljul

Reorganizarea administrativa a Romaniei va fi definitivata in acest an, iar cel mai probabil in 2005 multe dintre judetele actuale nu vor mai exista, locul lor urmind sa fie luat de regiuni. In prima intilnire a Comitetului national privind regionalizarea in Romania, de la Sinaia, au fost luate in discutie mai multe variante de reorganizare a tarii. Viitoarele regiuni administrative ar putea fi constituite pe structura actualelor regiuni de dezvoltare sau prin comasarea a doua judete. Pentru Mehedinti, o varianta ar fi includerea acestuia in aceeasi regiune cu judetele Dolj, Olt, Gorj si Vilcea, pe structura actualei Regiuni de dezvoltare Sud-Vest Oltenia. O a doua varianta ar consta in unificarea Mehedintiului cu Doljul.

Intarirea rolului regiunilor de dezvoltare si transformarea lor in structuri decizionale superioare judetelor reprezinta varianta de reforma administrativa a Romaniei sustinuta de guvern. Dezavantajul ar fi insa ca aceasta varianta ar da nastere unor regiuni cu o suprafata si o populatie mult mai mari decit ale regiunilor din Uniunea Europeana.

A doua varianta discutata la Sinaia a fost comasarea a doua judete, pentru a forma structuri asemanatoare. Mehedintiul ar urma sa fie unit cu un judet invecinat, cel mai probabil Dolj, capitala regiunii urmind sa fie Craiova. In calitate de capitala a unei viitoare regiuni, aici s-ar decide cheltuirea fondurilor structurale, spre nemultumirea autoritatilor mehedintene. Regiunea formata din doua judete ar prezenta avantajul ca ar fi mult mai apropiata ca dimensiuni de regiunile europene.

Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Constantin Sirbulescu, spune ca, deocamdata, judetele ramin in actuala structura, iar Mehedintiul nu va fi desfiintat: „Se vorbea de o modificare administrativ-teritoriala, dar vom discuta despre asta in 2005. Cel putin deocamdata, judetul Mehedinti nu se desfiinteaza. In prezent, Romania este cunoscuta la Consiliul Uniunii Europene cu 42 de regiuni, ca judete“.

Uniunea Europeana doreste sa negocieze alocarea de fonduri cu fiecare regiune

Reprezentantii Uniunii Europene au reprosat Romaniei ca actualele regiuni de dezvoltare functioneaza ca un ONG, neavind putere decizionala. „Se va face o noua redimensionare, probabil dupa 2007, daca nu se va reusi in 2005, prin reorganizarea agentiilor de dezvoltare regionala. Acestea nu va trebui decit sa aiba rolul de a urmari, coordona si sustine utilizarea fondurilor structurale, pentru perioada de preaderare, fara a avea caracter administrativ, ci unul social-economic“, a precizat presedintele Consiliului Judetean Mehedinti.

Banii Uniunii Europene urmeaza sa fie alocati pentru imbunatatirea infrastructurii, pentru protectie sociala, dar si pentru dezvoltarea mediului economic din viitoarele regiuni. Drumuri, alimentari cu apa sau gaz, reconversie profesionala sint doar citeva tipuri de investitii finantate de Uniune. Acesta este si motivul pentru care reprezentantii UE solicita infiintarea unor structuri administrative mai mari fata de judetele actuale, tocmai pentru ca fondurile alocate sa fie negociate cu fiecare zona si nu la nivel de tara, pe problemele specifice fiecarei regiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS