13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn sfert dintre craioveni au ramas fara agent termic si apa calda

Un sfert dintre craioveni au ramas fara agent termic si apa calda

Tocmai cind meteorologii anunta ca iarna se va intoarce, un sfert din populatia Craiovei a ramas fara caldura si apa calda. In 24 de centrale termice de cartier, presiunea gazelor a fost redusa pina la limita de avarie. Masura a fost anuntata cu mult timp in urma, in speranta ca

populatia se va speria si se va grabi sa-si achite datoriile, care in prezent se ridica la peste 80 de miliarde de lei, numai la gaze.

Mariana Florescu locuieste in Craiovita Noua si are o datorie de 50 de milioane de lei la intretinere si 11 milioane la energia electrica. Fara curent electric a ramas de doi ani, iar ca sa-i scada factura la intretinere a renuntat la un calorifer intr-o camera, dar fara folos pentru ca luna de luna a facut tot mai greu fata cheltuielilor de intretinere. „Si daca ma omoara, tot nu am de unde sa platesc banii astia. O sa stau in frig cu toti copiii si cu asta, basta. Nu am ce face! De cind mi-a murit barbatul incerc sa-mi gasesc un loc de munca. Nu ma angajeaza nimeni. Am 52 de ani si sint prea batrina pentru un loc de munca si prea tinara pentru a iesi la pensie. Ce sa fac?“, se intreaba disperata femeia.

Ilinca Nicolaescu are o datorie de sase milioane de lei la intretinere si un venit lunar de patru milioane de lei. „Abia imi platesc cite ceva din factura curenta ca sa nu se mareasca datoria. Am intrat in somaj si eu, si barbatu-meu si nu mai avem cu ce sa platim. Intretinerea pe luna este 1,5 milioane de lei, iar noi sintem patru persoane, doi adulti si doi copii. Trebuie sa ne mai ramina ceva si pentru mincare“.

Exista si oameni care, desi sint cu plata la zi a facturilor la intretinere, trebuie sa sufere alaturi de rau-platnici. „Nu mi se pare drept! Numai eu stiu ce eforturi fac luna de luna sa nu ramin datoare nimanui cu nici un leu. De ce sa stau in frig pentru ca unii nu au fost in stare sa isi stringa banii pina acum de la rau-platnici? Ce vina am eu?“, se intreaba furioasa MargaretaTudor, din cartierul 1 Mai.

Cine plateste primeste gaze

Decizia de reducere a presiunii gazelor va fi mentinuta pina cind populatia isi va achita integral datoriile. „Am fost destul de ingaduitori pina acum, poate prea ingaduitori. Nu se mai poate! Personal, nu cred ca se vor stringe toti banii intr-un termen scurt, dar trebuie sa facem ceva. Avem un protocol incheiat cu Regia de Termoficare, care nu a fost respectat“, a declarat Petre Ciocanescu, directorul DISTRIGAZ – SUD, Sucursala Craiova.

Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare, sustine ca s-a rugat destul de populatie sa isi plateasca gazele, insa fara succes: „Poate acum vor intelege ca nu pot consuma la infinit gaze fara sa plateasca si vor incepe sa isi achite din datorii. De acum, numai cine plateste va primi gaze“.

DISTRIGAZ-SUD a redus presiunea la gaze in centralele termice (CT): 5,6 din 1 Mai; 1, 2, 3, 6, 6a, 7, 8, 9, 10, 11,12 Craiovita Noua; CT 1 Rovine , CT2 Piata Garii, CT 6 Calea Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS