22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubventii de 670 de miliarde pentru agricultura doljeana

Subventii de 670 de miliarde pentru agricultura doljeana

Autoritatile, in pana de ingrasaminte pentru suprafata-record de peste 200.000 de hectare insamintate in toamna

Subventiile de la stat pe care le va primi in acest an agricultura doljeana se ridica la peste 670 de miliarde de lei. Cei mai multi bani, circa 580 de miliarde de lei, sint destinati despagubirilor pentru calamitati, subventiilor pentru culturile de griu, pentru sprijinirea zootehniei si alocatiilor acordate pentru subventionarea achizitionarii de instalatii de irigat. Alte 86 de miliarde sint alocate energiei necesare reparatiei sistemelor de irigat, subventiilor pentru seminte si subventionarii achizitiilor de utilaje agricole, in timp ce primele pentru lapte totalizeaza si ele 4,5 miliarde de lei.

O problema in domeniul agriculturii doljene o constituie asigurarea cantitatii necesare de ingrasaminte, avind in vedere ca in toamna trecuta judetul a efectuat insamintarea celor mai mari suprafete de teren din ultimii 40 de ani (peste 200.000 de hectare). Combinatul Chimic din Craiova a livrat in ianuarie 2.500 de tone de azotat de amoniu si 123 de tone de uree, urmind ca in februarie sa asigure 880 de tone de azotat de amoniu si 285 de tone de uree.

Marin Diaconeasa, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, a precizat ca, pina in prezent, cu cantitatile aflate in stocuri ar putea fi asigurate ingrasaminte pentru circa 100.000 de hectare. Ar mai fi nevoie de 10.500 de tone, pe care autoritatile trebuie sa le asigure cit mai urgent, avind in vedere ca perioada optima pentru efectuarea acestor lucrari expira pe 20 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS