20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSporuri salariale pentru dascali, doar din venituri extrabugetare

Sporuri salariale pentru dascali, doar din venituri extrabugetare

Guvernul pregateste o noua surpriza pentru cadrele didactice: sporuri salariale acordate nu pe criterii de competenta profesionala, ci doar pe baza veniturilor extrabugetare realizate de unitatile scolare

Un proiect de hotarire de guvern supus atentiei organizatiilor sindicale din invatamintul preuniversitar a creat o situatie tensionata in rindul reprezentantilor dascalilor. Actul normativ prevede, intr-adevar, sporuri salariale de pina la 30% pentru oamenii de la catedra, insa acordarea acestor bani in plus nu are legatura cu competenta profesionala. Asta pentru ca sporurile si indemnizatiile sint acordate din veniturile extrabugetare ale unitatilor de invatamint preuniversitar. Ba, mai mult, din categoria acestor venituri extrabugetare sint excluse chiriile percepute pentru spatiile detinute de scoli, cam singura sursa extrabugetara de venit a unitatilor din invatamintul preuniversitar.

Inapoi la colectarea de sticle si borcane

Din veniturile proprii ale scolilor ar putea fi achitate, in baza unui asemenea act normativ, sporuri salariale de pina la 30% din salariul de baza pentru tot personalul, un spor de 10% pentru conditii de lucru penibile, 15% spor pentru cei cu vechime neintrerupta mai mare de zece ani in aceeasi unitate, indemnizatia de pensionare, prima de vacanta, ajutorul de inmormintare si tichetele de masa. Suna bine, doar ca…

„Printr-o asemenea hotarire de guvern s-ar crea o diferentiere intre salarizarea dascalilor de la scoli diferite, fara nici o legatura cu competenta lor profesionala. Un profesor de la un colegiu de renume, ai carui elevi cistiga olimpiade, ar putea primi mai putin bani la salariu decit un alt coleg de-ai sai de la o unitate de invatamint mult mai slaba, dar care obtine venituri proprii. O asemenea situatie nu mi se pare normala“, a declarat prof. Dumitru Chilom, presedintele Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP) Dolj.

Din zecile de unitati de invatamint din sistemul preuniversitar doljean, doar doua – Grupul Scolar de Industrie Alimentara din Craiova si Liceul Agricol din Calafat – realizeaza ceva venituri extrabugetare, insa nu suficiente pentru acordarea unor asemenea sporuri si indemnizatii. „Ar insemna sa ne vom intoarce iar la muncile agricole ori la colectarea de sticle si borcane sau vinzarea de fier vechi, ca sa ne asiguram salariile“, a mentionat prof. Ion Bebe Cepoi, vicepresedintele SIP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS