16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitistii au pus cailor ochi de pisica

Politistii au pus cailor ochi de pisica

Politia Rutiera Dolj a organizat ieri o actiune inedita: dotarea cu catadioptri a tuturor carutelor intilnite, spre marea multumire a proprietarilor de atelaje.

Catadioptri in loc de amenda

Luni, ora 8.00, zi de tirg in Craiova. Carute incarcate cu te miri ce au ajuns in oras inainte chiar de ivirea zorilor, indreptindu-se catre tirgul de saptamina din cartierul Romanesti. Nici n-au apucat sa intre bine in municipiu, ca toti conducatorii atelajelor au fost trasi pe dreapta de lucratorii de la Politia Rutiera. Oamenii legii au verificat daca atelajele sint dotate cu catadioptri – sau „ochi de pisica“, asa cum mai sint numite placutele reflectorizante de forma rotunda. Carutasii care nu-si dotasera vehiculele cu asa ceva au avut parte de o mare surpriza: in loc sa primeasca o amenda de 300.000 de lei, s-au ales cu… catadioptri. Ba, mai mult decit atit, politistii – inarmati cu ciocan si cuie – le-au si montat placutele reflectorizante pe obloanele carutelor.

Aceeasi operatiune a fost desfasurata si in tirgul de saptamina, unde fiecare atelaj cu tractiune animala a fost dotat gratuit de politisti cu cite doi „ochi de pisica“ de culoare rosie pe oblonul din spate si cu unul de culoare alba in fata, pe oiste sau in fruntea calului, prins de ham.

„Ce sa mai zicem, din moment ce e gratis?“

Cetatenii s-au aratat foarte incintati de aceasta actiune a politistilor. „E foarte bine ca fac asta politistii pentru noi, ca sa nu se mai intimple accidente. Ce sa mai zicem, din moment ce politaii ne-au dat «ochii de pisica» gratis, ba ni i-au si montat pe carute?“, a spus Grigore Gaina din satul Livezi al comunei Podari. „E un lucru foarte bun intrucit e viata noastra in joc. Asa n-o sa mai dea nimeni peste noi din vina noastra“, se bucura craioveanul Marian Iordache. La fel si Mihai Scarlat, din Cosoveni, care e proprietarul a cinci carute: „Corect, foarte corect ce fac politistii, si nu mai luam nici amenda“.

„Aceasta actiune de dotare cu catadioptri a atelajelor cu tractiune animala este o masura care vine in sprijinul tuturor participantilor la trafic. Catadioptrii au fost procurati din fondurile Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Dolj si au fost distribuiti in mod gratuit proprietarilor de atelaje, sperind sa contribuim astfel la reducerea numarului de accidente. Ne-am gindit ca, pentru unii, 100.000 de lei – cam cit costa echiparea cu catadioptri a unei carute – e o suma de care cu greu se pot dispensa, asa ca le-am venit in ajutor“, a declarat comisarul-sef Marin Popescu, seful Serviciului Politiei Rutiere din cadrul IJP Dolj.

Numai in Craiova, politistii au echipat ieri gratuit cu astfel de placute reflectorizante aproape 500 de atelaje cu tractiune animala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS