22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegerile locale se vor desfasura conform zicalei: la vremuri noi, tot noi!

Alegerile locale se vor desfasura conform zicalei: la vremuri noi, tot noi!

Au ramas mai putin de patru luni pina la alegerile locale si lucrurile par incremenite in localitatile rurale ale judetului Dolj. Electorii sint mult mai preocupati de cum sa iasa din iarna decit de viitorul primar sau de consilierii locali. Pina pe 6 iunie, data cind oamenii vor fi chemati sa-si aleaga pentru inca patru ani conducatorii, satenii trebuie sa are, sa semene, sa praseasca. Banii sint putini, iar oamenii vor rascoli cotloanele in speranta vreunei banicioare de graunte pe care sa o duca la tirg ca sa poata sa aiba macar de Paste niste economii. Oricit de sarmani ar fi, electorii satelor stiu ca batalia pentru alegerile locale se da tot la Bucuresti, iar lor nu le va pune nimeni in traista ceva degeaba. Asa ca eventualele batalii pentru cistigarea votului de incredere al satenilor se mai dau doar in mintea unora. Obisnuinta s-a instaurat in toate primariile, iar actualii primari, trecuti de voie, de nevoie la PSD, trebuie doar sa-si depuna candidaturile. Pentru multi dintre ei nu va fi nevoie nici de afise electorale.

Toate sansele pentru inca un mandat

Constantin Nedelea este primar la al doilea mandat. A fost ales in Murgasi ca pedist, dar pe parcursul anilor a inmultit trandafirii si s-a trezit pesedist. Om blind, cu vorba molcoma, dispus oricind sa inteleaga pe oricine este ingrozit de numarul mare de saraci din cele opt sate peste care e primar. S-a zbatut, s-a interesat, a adus multi bani nerambursabili in comuna si este unul dintre putinii oameni care si-a respectat promisiunile electorale in totalitate. In alegeri va candida la functia de primar aproape fara concurenta pentru ca doar liberalii si-au desemnat candidatul in persoana casierului de la primarie. „La tara conteaza mai putin partidul si mai mult omul care candideaza. De multe ori cred ca oamenii voteaza intr-un fel sau altul tinind cont aproape in exclusivitate de persoana. La noi, daca le vorbesti de ideologie si de alte fineturi, nu te inteleg si cred ca te-ai ticnit. Nu trebuie sa-i ametesti cu promisiuni desarte pentru ca, indiferent cit de saraci ar fi oamenii, trebuie sa stim ca nu sint si prosti. Un primar bun trebuie sa cunoasca fiecare om din comuna cu bucuriile si nevoile lui“, spune Constantin Nedelea.

Stolica, Tanase sau Bulumaci?

La Simnicu de Sus, pretendentii la scaunul de primar sint de toate culorile: si „pur“-i, si liberali, si pedisti, si peremisti, si pedeseristi. Sa tot ai de unde alege, chit ca taranului numai la asta nu-i sta mintea. Pentru el, in orice culoare ar fi vopsita cioara, tot grosimea obrazului si dulceata vorbei sint lucrurile care-l fac sa stea drept in fata omului sau sa-l ocoleasca. Oricit ar incerca alesii sa faca acum bilanturi care sa-i avantajeze si sa expuna realizarile din mandatul trecut, sa numere termopanele de la scoli si primarie si sediile renovate, taranul le stie la fiecare felul si nu se lasa pacalit.

Ca si in alte comune, la Simnic, jocul de-a alegerile are cam aceiasi pioni, mutati si permutati dupa nevoi, schimbari si strategia partidului. Stolica, acum viceprimar, poate schimba in iunie fotoliul cu Tanase, actualul primar. Tot asa cum Bulumaci se intoarce si candideaza la primarie, desi putini cred ca ar avea sanse sa fie repus in functie, dupa ce singurul lucru memorabil pe care l-a lasat in urma ultimului mandat este un abtibild lipit pe dulap, pe care scrie: „Are multa minte, dar nu-i e toata buna“. Cel putin asa spune Nicolae Stolica, viceprimarul care viseaza la ziua cind va fi primar si va avea voie sa puna mina pe stampilele primariei, pe care actualul primar nu l-a lasat nici macar sa le atinga. „Primarul nu se imbolnaveste niciodata. El ia toate hotaririle, el se duce la consiliu… Pe mine nu m-a lasat sa pun mina nici pe stampile“, spune rizind vicele. Dar parca nu e risul lui. Asa ca, daca soarta ii va suride, de anul acesta, stampilele vor fi ale lui, iar Tanase se va muta in biroul cu mobilierul vechi, mostenit de la Bulumaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS