13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubventionarea RAT Craiova baga consilierii in sedinta extraordinara

Subventionarea RAT Craiova baga consilierii in sedinta extraordinara

In discutie se va afla si subventionarea abonamentelor pentru elevi, studenti si pensionari

Subventionarea de la bugetul public a uneia dintre cele mai costisitoare regii, RAT Craiova, le da din nou dureri de cap consilierilor locali. Pentru ca au considerat-o prea importanta ca sa fie discutata in sedinta CLM de saptamina trecuta, care si asa a avut 70 de puncte pe ordinea de zi, problema va fi din nou in centrul atentiei intr-o sedinta extraordinara, care va avea loc in cursul acestei saptamini. De asemenea, in sedinta va fi dezbatuta si propunerea unuia dintre consilieri ca elevii, studentii si pensionarii sa primeasca subventii pentru abonamente de la buget.

La sfirsitul saptaminii trecute, proiectul de hotarire care viza subventia ce poate fi acordata in acest an de la bugetul municipiului nu a intrat pe ordinea de zi a consiliului local. De asemenea, pe ordinea de zi nu au mai intrat doua proiecte initiate de consilierul PD Constantin Stamatoiu, care vizau subventionarea abonamentelor de calatorie pe mijloacele de transport in comun pentru studenti si pensionari. Stamatoiu propusese chiar ca pensionarii in virsta de peste 60 de ani sa aiba gratuitate pe toate liniile de tran-

sport. Evident, costurile urma sa fie suportate de buget. Astfel, s-a calculat ca suma necesara s-ar ridica la aproape 80 de miliarde de lei, bani ce urma sa fie scazuti din suma anuala primita ca subventie de RAT Craiova pentru cheltuieli materiale si exploatare. Pentru ca punctele respective ridica multe discutii, consilierii le-au aminat si le vor discuta in cadrul unei sedinte extraordinare ce va avea loc in cursul acestei luni.

Subventionarea abonamentelor ar inghiti sute de miliarde de lei

Propunerea de acordare a unei subventii de 50% din costul abonamentelor pentru elevi si studenti (50% fiind deja suportate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii) a primit aviz negativ din partea aparatului de specialitate al primariei. In Craiova exista peste 50.000 de elevi si aproape 27.000 de studenti, ceea ce ar insemna un efort financiar din partea primariei de peste 120 de miliarde de lei. Municipalitatea motiveaza ca nu ar putea suporta costurile nici daca ar trebui sa plateasca jumatate din suma sau chiar un sfert. La fel, pentru cei aproape 56.000 de pensionari, ar trebui cheltuita o suma record de aproape 175 de miliarde.

Viceprimarul Mihai Dragu, cel care are in grija, printre altele, si RAT Craiova, a precizat ca subventionarea abonamentelor in forma propusa ar inghiti sume uriase din bugetul municipiului. Spre exemplu, numai pentru acest an, suma totala propusa pentru subventionarea RAT este de 77,7 miliarde de lei. „Am ajunge, cu zecile de miliarde cheltuite pe subventii la abonamente, la o suma exorbitanta. Numai pentru RAT. Nu ne-ar mai ajunge banii pentru altfel de investitii. Cit priveste suportarea cheltuielilor din subventie, se poate observa usor ca nu este posibil“, a precizat Mihai Dragu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS