20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCinematografele din Caracal si Corabia - la un pas de a fi inchise

Cinematografele din Caracal si Corabia – la un pas de a fi inchise

Locuitorii judetului Olt sint la un pas de a ramine fara cinematografe. In ultimii ani, tot mai putine persoane merg la cinematograf. In prezent, in Olt, mai functioneaza doar doua cinematografe: la Slatina si la Caracal. Cinematograful din Bals a fost inchis din martie anul trecut, pe lista neagra aflindu- se acum si cele din Caracal si Corabia.

Elena Stancu, directoarea cinematografului Alutus din Slatina, se teme pentru viitor: Nu se fac investitii pentru atragerea oamenilor la cinema! Pe de alta parte, e adevarat ca si spectatorul a devenit tot mai pretentios, avind atitea surse de distractie la indemina. De exemplu, am avut numeroase cazuri in care am fost solicitati de licee sa difuzam filme istorice, dar nu am dat curs solicitarilor din cauza frigului din sala!… Ar fi pacat sa fie inchise cinematografele pentru ca, in ciuda conditiilor grele de vizionare a filmelor din salile de cinema, inca sint persoane care vin la film. Cinematograful Alutus din Slatina ar fi trebuit sa beneficieze de instalarea unei centrale termice, dar banii nu au mai ajuns la timp pentru derularea investitiei. La Slatina, in luna ianuarie s-au incasat circa patru milioane de lei, fata de 21 de milioane in aceeasi perioada din 2003.

„Cinematografele nu sint rentabile!“

Directorul Directiei Culte si Patrimoniu Olt, Dorin Teodorescu, recunoaste ca cinematografele si-au pierdut din atractivitate: „Avem in vizor, cel putin in prima etapa, doua cinematografe- Alutus din Slatina si Modern din Caracal. Cum autoritatile administratiei publice locale nu au voie sa participe la primele sedinte de licitatii, vom astepta sa treaca prima serie. Daca nu vor fi ofertanti, ne putem inscrie fara sa se mai organizeze apoi vreo licitatie, dupa care va urma negocierea directa. Doar statul poate interveni cu succes, iar aici este vorba despre Consiliul Judetean Olt“.

O parte din salile de cinema vor fi scoase la licitatie; termenul-limita anuntat pentru depunerea ofertelor este 10 februarie, licitatiile propriu-zise urmind sa se desfasoare intre12 si 15 februarie. Potrivit declaratiilor lui Dorin Teodorescu, CJ Olt intentioneaza sa se implice in renovarea completa a cinematografului din Slatina. In afara de montarea unei centrale termice si a unei instalatii de aer conditionat, pe lista de prioritati se mai afla amenajarea unui bar si a unui spatiu apt sa adaposteasca expozitii temporare de arta, refacerea scaunelor si modificarea scenei pentru organizarea de eventuale spectacole. In plus, sala de cinema poate adaposti si intruniri politice etc., fapt deloc de neglijat de autoritati, care pot inchiria sala in acest sens celor interesati. Dupa modernizarea cinematografului din Slatina va urma cel din Caracal, care si el va fi refacut si modernizat deoarece aici nu exista nici Casa de Cultura. Nici cinematograful de la Bals nu va fi uitat, autoritatile judetene promitind ca se vor implica in transa urmatoare de licitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS