19 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe Sfintul Trifon, viile au fost botezate

De Sfintul Trifon, viile au fost botezate

Podgorenii din partea de sud a Doljului au iesit ieri in cimp cu carutele pentru ca, de sarbatoarea Sfintului Trifon, sa boteze viile, ca sa rodeasca si sa fie ferite de daunatori, grindina si seceta.

Dupa botez, satenii intind mesele linga butucii de vita-de-vie, incing gratarele si multumesc si sfintului de anul trecut, prin inchinare cu vin vechi, din belsug, ca sa fie spor. La sarbatoare nu sint primite femeile, care, pe linga faptul ca mai pacatuiesc fata de vie si ii zic vorbe rele cind li se imbata barbatii, mai au si obiceiul sa numere paharele, ceea ce, intr-o zi ca aceasta, nu este bine.

In Oltenia, cu precadere in zona de sud, bogata in vii, oamenii ies cu carutele in cimp si merg cu preotii sa sfinteasca podgoriile, botezindu-le si citind linga butuci blestem crunt impotriva daunatorilor. Oamenii sint convinsi ca botezul va aduce recolte bogate.

„Este bine sa le stropeasca parintele cu apa sfintita, pentru ca si via este ca si omu’, are nevoie de curatire, ca sa-i fie mai bine“, spune Nicolae Gruian, viticultor din Galicea Mare, unde, in acest an, oamenii au iesit pentru prima data de Sfintul Trifon. In glas cu preotul paroh, podgorenii l-au rugat pe Sfintul Trifon sa dea viei binecuvintare si „sa indeparteze de la ea toata fiara, salbaticiunea, viermele si musca, seceta, rugina, arsita si vinturile care aduc stricaciune“, si au rostit blestemul impotriva gindacilor, una dintre putinele ocazii in care preotul blestema si in biserica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS