13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de gorjeni isi schimba anual numele

Zeci de gorjeni isi schimba anual numele

• Oamenii cer sa se numeasca altfel pentru ca-i cheama Sulea sau Gaina, dar si pentru a primi mosteniri • O cerere de schimbare a numelui a venit din partea unui detinut care credea ca familia sa este blestemata sa faca puscarie

Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP) Gorj primeste lunar doua-trei cereri din partea celor care vor, din diferite motive, sa-si schimbe numele sau prenumele.

Procedura este destul de greoaie si pina la finalizarea demersului trec intre trei si sase luni. Solicitantii trebuie sa publice in Monitorul Oficial intentia de a se numi altfel si sa depuna cereri la politie. Dosarele pot fi aprobate doar de o comisie speciala de la Bucuresti. Dupa aprobare urmeaza schimbarea tuturor actelor de identitate. Legea prevede anumite cazuri in care se poate face acest lucru, astfel ca toate cererile nejustificate sint respinse.

„Si tata, si bunicul au facut inchisoare“

Cei care solicita schimbarea numelui o fac pentru ca isi considera propriile nume , cum ar fi Sulea sau Gaina, prea urite. Pentru ei este si cel mai usor sa faca acest lucru intrucit legea permite schimbarea numelor care „contin expresii indecente sau ridicole“. Altii apeleaza la acest procedeu pentru ca le este impusa schimbarea de catre cei care le promit anumite mosteniri. Mai exista si cazurile in care femeile divortate vor sa revina la numele initial, cind cei care au folosit un pseudonim in profesia pe care o exercitau vor sa-l transforme in propriul nume, sau in cazul parintilor care infiaza un copil si vor sa-i dea un alt prenume.

Una dintre cele mai ciudate cereri a venit din partea unui detinut din Penitenciarul Tirgu Jiu, care isi motiva solicitarea prin faptul ca numele pe care-l poarta este urmarit de un blestem.

„Bunicul se numea ca mine si a facut puscarie. Tata a facut si el puscarie, purtind acelasi nume. Am urmat si eu. Doresc sa-mi schimb numele pentru a scapa de blestem“, a precizat detinutul in cererea sa.

Solicitarea acestuia nu a fost insa aprobata, neavind nici un temei legal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS