17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul Bulucea nu recunoaste datorii de peste un miliard catre Regia de Apa

Primarul Bulucea nu recunoaste datorii de peste un miliard catre Regia de Apa

• Acestea figureaza in contul lucrarilor de pe bulevardul Riului si de la stadionul „Ion Oblemenco“ • In timp ce primarul spune ca s-a achitat de datorii, regia isi cere banii

Consiliul Local Craiova are de aprobat, in sedinta ordinara de miine, planul de masuri pentru redresarea financiara a regiilor din subordine. Printre acestea, si Regia de Apa, care, reamintim, in urma unui control efectuat de primarie vara trecuta, a fost descoperita cu o „gaura“ de peste 18 miliarde de lei. Asa ca s-a intocmit un plan de masuri financiare, care sa fie aplicat pina la sfirsitul lui 2003, modul in care s-au desfasurat acestea urmind sa fie supus miine votului consilierilor.

Economie la tichete de masa si telefoane

Conform raportului, o mare parte din pierderi, circa noua miliarde de lei, a fost eliminata prin renuntarea la tichetele de masa acordate salariatilor, aferente anului 2003.

In ceea ce priveste tichetele de masa, Regia de Apa a fost executata silit de catre salariati (conform hotaririi judecatoresti nr. 11/2001, ramasa definitiva si irevocabila), astfel incit a fost nevoita sa le plateasca acestora drepturile aferente anului 2001, drepturi care au fost inregistrate in contabilitate in luna decembrie 2003. De asemenea, s-au redus cheltuielile administrative. Dintre acestea, mentionam anularea abonamentelor la sase telefoane mobile si doua faxuri, precum si a cheltuielilor cu deplasarile.

Prin investitiile facute, Regia de Apa mentioneaza ca a reusit sa reduca pierderile de apa bruta de la 25% – in iulie 2003, la 12,25% – in luna decembrie a aceluiasi an. In schimb, nu s-a putut respecta programul de redresare in ceea ce priveste micsorarea consumului de energie electrica. Cu toate ca acesta a fost redus in medie, lunar, cu 120.000 de kilowati- ora, cresterea permanenta a preturilor la energie nu a permis scaderea proportionala a cheltuielilor.

A crescut volumul de apa facturata

In perioada august-decembrie 2003, regia a instalat 315 contoare de apa, insa pentru finalizarea lucrarii aceasta mai solicita consiliului local suma de trei miliarde de lei.

Printre masurile mentionate in raportul cu pricina se mai numara cresterea lunara a productiei de apa facturate, in total cu 116.000 de metri cubi, fata de program, inclusiv a apei de ploaie, scurse in canalizari. Totusi, nu s-a reusit facturarea acesteia de pe domeniul public.

In ceea ce priveste personalul, s-a dispus si redimensionarea acestuia, infiintindu-se echipe de debrasari, precum si de depistare a consumatorilor fraudulosi de apa. Tot in raport se mai mentioneaza ca protocolul semnat anul trecut cu Regia de Termoficare nu s-a mai aplicat pe luna decembrie 2003 si nu se aplica nici in prezent, din cite au precizat cei doi directori. Astfel s-ar putea explica situatia calificata drept „pozitiva“ a Regiei de Apa. Reamintim, potrivit acestui protocol, Regia de Termoficare trebuia sa factureze doar agentul termic pentru apa calda, insa deoarece protocolul nu s-a mai respectat, pierderile de apa de pe retea s-au inregistrat in contul acesteia.

„Ne-am achitat de datorii“

Partea cea mai interesanta priveste insa unele facturi pe care regia le are de incasat chiar de la Primaria Craiova, care se pare ca a uitat sa-si achite datoriile in contul lucrarilor executate anul trecut. In raport este mentionata suma de 423 de milioane de lei – pentru gurile de scurgere de pe bulevardul Riului, precum si 595 de milioane de lei – pentru decolmatarile facute la stadionul „Ion Oblemenco“, inaintea meciului din calificari la Euro 2004 cu Bosnia de pe 7 iunie. La vremea respectiva, primarul Vasile Bulucea afirmase ca nu va fi nevoie sa scoata bani de la bugetul municipiului pentru pregatirea stadionului, deoarece acesti bani vor veni de la guvern. Intr-adevar, guvernul s-a tinut de cuvint si a alocat ulterior Primariei Craiova suma de trei miliarde de lei, cu mentiunea ca acesti bani au destinatie speciala, si anume achitarea de datorii catre societatile implicate in pregatirea stadionului.

Intrebat de acesti bani, Vasile Bulucea a precizat: „Ne-am achitat de datorii. Decolmatarea de la stadion este achitata din banii primiti de la guvern“.

Primarul a mentionat ca situatia financiara completa, inclusiv pe luna decembrie 2003, va putea fi cunoscuta abia pe 10 februarie.

In prezent, regia ar mai avea de recuperat pierderi de circa trei miliarde de lei. In schimb, directorul Regiei de Apa, Leonida Nicolaescu, a confirmat ceea ce scria in raport, spunind ca banii nu s-au incasat si ca spera ca primaria sa-i plateasca, asa cum i s-a promis. Nici datoriile pentru bulevardul Riului nu au fost recunoscute de primar, insa acesta a spus, dupa putin timp de gindire, ca s-ar putea sa mai fie ceva de platit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS