9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpt frati din Segarcea isi poarta singuri de grija

Opt frati din Segarcea isi poarta singuri de grija

Opt copii se ingrijesc singuri de patru ani. Fratii Ruiu s-au nascut si au crescut intr-o casa de chirpici cu doua camere, la marginea localitatii Segarcea. Tatal lor a lucrat la Foraj Sonde si a suferit un accident de munca, acum patru ani, decedind ulterior. Mama copiilor s-a recasatorit la scurt timp dupa decesul sotului, parasindu-si cei opt copii, dintre care cel mai mic avea doi ani, iar cel mai mare, 18 ani. Singuri, fara nici un ajutor, cei sase baieti si cele doua fete au rezistat eroic. S-au gospodarit cum au stiut mai bine si au refuzat categoric sa se desparta, atunci cind Directia pentru Protectia Copilului a vrut acest lucru. In prezent, traiesc din alocatii, pensia de urmas a tatalui si ajutorul social de la primarie. Au stirnit admiratia si respectul oamenilor prin vointa pe care o au si au primit diverse lucruri si mincare de-a lungul timpului. Primaria Segarcea si conducerea intreprinderii Foraj Sonde au hotarit sa le construiasca acestor copii o casa cu opt camere. Lucrarile au inceput de anul trecut, dar au fost sistate din cauza vremii. Peretii casei in care locuiesc stau sa cada, iar cei opt frati trag speranta ca la vara vor avea o casa adevarata.

Pe strada Victoriei din Segarcea, intr-o casa darapanata de chirpici, locuiesc de patru ani opt frati. Copiii au fost parasiti de mama lor, Elena, imediat dupa decesul tatalui. Singuri si fara ajutor au reusit totusi sa tina piept vietii. Gheorghe Ruiu avea 38 de ani cind a decedat in urma unui accident de munca. Lucra la SC Foraj-Sonde SA Craiova si a fost strivit de o baraca. Sotia sa, Elena, saraca si plina de datorii, si-a lasat copiii singuri intr-o dimineata si a plecat. De patru ani, copiii nu si-au mai vazut mama, dar nici nu ii duc dorul.

Cel mai mic copil este Iuliana si are sase ani. Merge la scoala in clasa I cu sora sa, Mihaela, care este mai mare cu un an. Ionut este in clasa a II-a la cei opt ani ai sai, iar Dragos in clasa a III-a. Merg impreuna la aceeasi scoala si isi poarta de grija unii altora. Cosmin sau „bucatarul“, cum il alinta fratii sai, este in clasa a VIII-a si cel mai mult ii place sa faca piine. De fapt, el este responsabil zilnic cu ceea ce maninca familia. Alexandru are aproape 18 ani si este deosebit de muncitor. Pleaca mai mereu prin oras si lucreaza cu ziua ca sa aduca un ban in casa. Marius are 21 de ani si din iunie anul trecut a ramas sa aiba grija de fratii sai, pentru ca fratele cel mare, Gabriel, de 23 de ani, a plecat in armata.

Un presupus ajutor in faza de proiect

Nu le face placere sa vorbeasca despre mama lor. Nu o urasc, sau cel putin asa spun, dar nu vor sa o mai vada. Marius nici acum nu intelege ce s-a intimplat cu mama sa:

„Imi amintesc ca intr-o dimineata ne-am trezit si nu am mai gasit-o. Am crezut ca a plecat la cumparaturi. Am asteptat-o zile intregi si apoi am cautat-o peste tot. Acum am inteles ca s-a maritat cu cineva din Calopar si mai are doi copii. Iuliana nici nu implinise doi anisori cind a plecat mama. Habar nu aveam ce trebuie sa ii fac unui copil asa mic. Daca eram toti baieti mai era cum era, dar avind si doua fete mici a fost groaznic. Acum au mai crescut si e mai bine. Inteleg prin ce trec si nu mai cer intruna dulciuri si jucarii“.

Cel mai greu le-a fost de sarbatori. Noroc ca a venit mosul la primarie si nu i-a uitat si pe ei. In curtea mica si saracacioasa sint trei gaini, un cocos si un curcan. Intr-un colt al gradinii, un cal slab si jigarit maninca niste furaje, iar doi catei ii tin companie. Aceasta este averea familiei Ruiu. Calul si o caruta le-au cumparat anul trecut cu sapte milioane de lei, dupa ce au strins un an din alocatii. Tot in curtea casei zac zeci de placi de BCA, 300 de boltari, doua tone de pietris si citiva saci de ciment. Toate aceste materiale au fost aduse de conducerea SC Foraj Sonde SA, care in urma semnalului de alarma tras de Gazeta de Sud a vrut sa demonstreze ca se tine de cuvint. In fiecare zi copiii ies in curte si se uita lung la materiale si la fundatia turnata, visind cu ochii deschisi la casa promisa.

„Ar fi mai bine sa o inceapa macar, ca de terminat ne-om chinui noi sa o terminam. Am inteles de la domnul director de la Foraj Sonde ca incepe casa cind o ridica domnul primar peretii“, a spus Marius.

Primarul orasului Segarcea, Nicolae Popa, sustine ca a cazut de acord cu conducerea SC Foraj Sonde SA ca in primavara sa se apuce din nou de lucru: „Copilul nu stie probabil. Intelegerea este ca primaria sa aduca oamenii, adica mina de lucru, iar ei, materialele. In primavara, imediat cum ne va permite timpul ne apucam de treaba. Si daca totul merge bine, pina in toamna e gata“.

„Nu ne despartim nici morti!“

Chiar daca peretii casei parintesti stau sa cada, cele doua incaperi care adapostesc opt suflete sint curate. Copiii au chiar un televizor, iar din banii cistigati de cei mici cu colindul si-au luat incaltari si un joc pe televizor. Din sapte zile cit are saptamina, trei maninca fasole, doua- orez, si doua- cartofi. Mai maninca si ceva carne, dar mai rar. Se spala la lighean in casa, cu apa fiarta pe aragaz. La scoala au note mari si sint apreciati pentru curatenia si cumintenia lor. Nu se vor desparti niciodata in adevaratul sens al cuvintului, pentru ca vor fi mereu alaturi unii de altii. Marius Ruiu are o prietena care ii cunoaste situatia. Spune ca stiu si parintii fetei de el, chiar le-a calcat pragul, dar nu se duce in vizita de rusine.

„Eu cind voi avea o familie, va fi una adevarata. Nu am sa-mi parasesc fratii niciodata, indiferent unde voi sta si ce voi minca. Nu ne despartim nici morti. Sint convins ca pina la urma vom fi fericiti“, a incheiat Marius.

Visul pe care cei opt frati il au este parca din ce in ce mai greu de implinit. Desi au toate materialele in curte, nu se pot apuca de construirea casei. Incearca din rasputeri sa o mentina pe cea veche in stare cit mai buna. Nu s-au plins nicaieri, nici la primar, nici la directorul de la Sonde, nici la altcineva. Sint saraci, dar mindri, si nimic nu le poate lua visele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS