5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO infectie poate izbucni oricind la maternitatea severineana

O infectie poate izbucni oricind la maternitatea severineana

• Peretii unitatii medicale ridicate in timpul razboiului sint plini de igrasie si fisuri • Gravidele sint mutate dintr-un salon intr-altul, pentru dezinfectia incaperilor • Dotarea cu aparatura si instrumentar de performanta este deficitara

O infectie poate izbucni in orice moment la maternitatea din Drobeta Turnu Severin intrucit femeile nasc intr-un imobil construit in timpul razboiului, cu destinatia initiala de hotel. Ca sa fie dezinfectat cite un salon, gravidele trebuie mutate, iar spatiul este atit de mic, incit viitoarele mame sint nevoite sa stea cite doua in pat.

Cladirea maternitatii din Drobeta Turnu Severin, veche de peste sase decenii, nu a fost renovata decit partial, iar instrumentarul si aparatura de calitate lipsesc cu desavirsire:

„Avem un ecograf de la Banca Mondiala, dar, intr-o maternitate normala, ar trebui sa existe un ecograf de urgenta la sala de nasteri. Tot prin Banca Mondiala, am fost dotati cu un aparat pentru depistarea cancerului uterin. Noi lucram cu femei insarcinate, iar instrumentarul ar trebui sa fie unul performant, lucru care nu se intimpla, insa“, a spus unul dintre medicii unitatii spitalicesti.

„Conditiile din maternitate sint grele!“

Deoarece imobilul era destinat unui hotel, el nu a corespuns niciodata cerintelor unei maternitati. Drept pentru care au fost demarate lucrarile pentru ridicarea unei unitati medicale adecvate, linga Spitalul Judetean Mehedinti. Din cauza fondurilor insuficiente, blocul materno-infantil a ramas in stadiul de beton armat.

„Conditiile actuale din maternitate sint grele. Probleme mari exista si la dezinfectie, pentru ca nu prea avem cu ce s-o facem. Ca sa dezinfectam un salon, trebuie sa mutam gravidele, care si asa stau cite doua in pat in unele perioade. Instrumentarul chirurgical, inclusiv trusele de chiuretaj, dateaza din 1966. Pentru fiecare tip de operatie este nevoie de o trusa. Noi le avem reduse la jumatate, cu bisturiuri care aproape nu mai taie“, a spus dr. Sorin Mazilu.

Mai putine nasteri

Daca inainte de 1989, in Mehedinti se inregistrau anual aproximativ 3.000 de nasteri, in prezent, numarul lor s-a redus la jumatate.

„Din 1998, au nascut numai femeile care si-au dorit cu adevarat sa aiba un copil. Este o falsa impresie ca au crescut avorturile. Conditiile social-economice nu mai permit familiilor sa aiba un al doilea copil. Inainte erau mai multe avorturi, dar nu le puteam nota fiindca femeile respective faceau puscarie“, a mai declarat dr. Sorin Mazilu, medic primar ginecolog la maternitatea din Drobeta Turnu Severin.

Nici maternitatea severineana nu a scapat de scandaluri legate de moartea unor noi-nascuti. Cel mai recent caz este al familiei Drula, din comuna Corcova, judetul Mehedinti. Dumitru si Maria Drula, de 29, respectiv 26 de ani, au acuzat anul trecut unul dintre medicii de la maternitatea Drobeta Turnu Severin ca nu si-a facut datoria si ca se face vinovat de moartea primului lor copil. Colegiul Medicilor a sanctionat respectivul cadru sanitar.

Potrivit lui Dumitru Drula, la sfirsitul operatiei, parintii ar fi trebuit sa plateasca aproximativ trei milioane de lei pentru medici si 500.000 de lei pentru anestezist.

Autoritatile locale cauta solutii

Dupa razboi, cladirea construita ca hotel de nemti a intrat in patrimoniul societatii de cai ferate. Intrucit CFR-ul avea nevoie, la Craiova, de o cladire aflata in proprietatea Ministerului Sanatatii, s-a facut un schimb. In anii ’50, imobilul a intrat in patrimoniul Ministerului Sanatatii, iar din 1982 a devenit maternitatea judeteana.

Potrivit conducerii unitatii medicale, singura solutie pentru ca mehedintencele sa nasca in conditii normale ar fi finalizarea unuia dintre corpurile blocului materno-infantil, ridicat in proportie de 50 la suta, in apropierea Spitalului Judetean Mehedinti.

Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Constantin Sirbulescu, a declarat ca pentru continuarea lucrarilor s-au alocat trei miliarde de lei, bani care vor fi insa utilizati pentru atragerea unei finantari externe. Prefectul Dan Trancota a anuntat, la rindul sau, ca va solicita efectuarea unui control privind situatia in care se gaseste maternitatea din Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS