Administratia doljeana vrea sa efectueze un studiu privind cantitatea anuala de gunoi rezultata in Craiova si imprejurimi, precum si un proiect-pilot de colectare diferentiata a deseurilor.
Programul poarta titulatura de „Sistem integrat de management al deseurilor din municipiul Craiova si localitatile limitrofe, pe o raza de 30 de kilometri“. Studiile care se efectueaza deocamdata vor fi sprijinte de guvernul SUA, in cadrul programului GRASP, care sprijina proiectele mici de dezvoltare in cadrul comunitatilor locale. In prezent, acesta se desfasoara in 14 judete din tara, printre care si Dolj, perioada de implementare fiind 2003-2007. Interesate de acest proiect au mai fost Asociatia NEW EURO GENERATION si firma de consultanta QUANTUM LEAP.
„Printre obiectivele acestei initiative se numara construirea in judet a cit mai multe depozite ecologice de deseuri, precum si punerea la punct a unui sistem de colectare diferentiata. Printre partenerii de discutie ii avem pe reprezentantii consiliilor locale din Filiasi, Breasta, Bradesti si Bucovat“, a precizat Marin Diaconeasa, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj.
Vor fonduri pentru depozite ecologice
Primul lucru pe care il vor face cei care colaboreaza in cadrul acestui proiect este sa evalueze ce cantitate de gunoi se produce anual sau trimestrial in Craiova si imprejurimi. Potrivit oficialilor doljeni, aceasta este o etapa obligatorie in vederea obtinerii de fonduri externe pentru construirea unor depozite ecologice. Aceasta, deoarece firmele care vor administra aceste obiective vor sa stie inca de la inceput pe ce se bazeaza. Un exemplu ar putea fi viitorul depozit ecologic de gunoi al municipiului, ce va fi ridicat in cartierul Mofleni de firma italiana SYSTEMA ECOLOGIC. Primul lucru de care au intrebat italienii a fost daca orasul poate asigura depozitului peste 100.000 de tone de gunoi.