La Clinica de Pediatrie din cadrul Spitalului nr.2 „Filantropia“ din Craiova a inceput in aceasta saptamina operatiunea de igienizare. Problema lipsei fondurilor, care a facut imposibila igienizarea clinicii de trei ani, nu a fost rezolvata in totalitate. Prin urmare, sectiile clinicii vor primi „botezul“ varului si vor fi „dichisite“ in limita banilor. Demararea igienizarii in cadrul Clinicii de Pediatrie are loc, ca o „coincidenta“, dupa adresele facute de Ministerul Sanatatii catre toate institutiile spitalicesti, indeosebi cele care se ocupa de copii, in urma scandalului creat in jurul „maternitatii groazei“ de la Ploiesti.
La Clinica de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic „Filantropia“ se misca in sfirsit ceva! La aparitia maistrilor si zugravilor in saloanele fostului spital pentru copii, cadrele medicale au rasuflat usurate. Chiar daca nu sint bani decit pentru inceput, demararea igienizarii care nu s-a mai facut de trei ani este privita cu incredere, ca un lucru de bun augur.
„Igienizarea trebuia facuta de mult timp. Trebuie depuse eforturi pentru ca aceasta clinica, ale carei rezultate au demonstrat ca fara ea municipiul Craiova nu se poate descurca in asistenta pediatrica, sa fie adusa la parametrii normali“, a spus seful clinicii, profesor dr. Dumitru Bulucea, care se intreaba de ce autoritatile locale nu se implica in readucerea fostului spital de copii pe „linia de plutire“. „Din partea acestui sector nu s-a primit nici un leu. Nici macar verificarea rezistentei cladirii, care ne-a fost promisa in iulie anul trecut, nu a fost efectuata“.
Programe de sanatate de importanta majora, dar neapreciate
Pe linga asistenta pediatrica obisnuita, in fostul spital de copii al Craiovei se desfasoara cu succes trei programe de sanatate vizate de Ministerul Sanatatii. Lucru cu siguranta nestiut de edilii urbei, care si-au indreptat atentia spre clinica numai atunci cind au primit vizite „inalte“ si si-au insotit oaspetii de la minister.
Putini stiu ca de patru ani, de cind in cadrul spitalului functioneaza programul care are ca obiect astmul bronsic – cea mai frecventa boala cronica a copiilor (o statistica spune ca unul din cinci copii sufera de astm bronsic) -, nu s-a mai inregistrat nici un caz de copii aflati in criza astmatica. De mentionat ca laboratorul in care se desfasoara programul a fost dotat cu aparatura de ultima generatie numai prin puteri proprii, fara ajutor financiar din partea nici unei alte institutii, si ca aici vin inclusiv copii din Bucuresti, Gorj si Slatina.
Si celelalte programe de sanatate: cel privind thalasemiile (sindroame anemice care se manifesta de la forme usoare pina la forme foarte grave, cu transmitere ereditara) si cel care are ca obiect sindromul de malabsortie si diaree cronica, se desfasoara cu succes, deservind copiii din tot judetul, si nu numai. Cu eforturi mari, dar cu succes.
Toate aceste lucruri nu par insa suficiente pentru factorii de decizie care ar putea sa puna pe picioare clinica de pediatrie. Craiova ramine in continuare singurul municipiu care nu are un spital de copii.