18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

Scurte stiri

Comisarul-sef Marinel Nedelut, cercetat penal

Cei noua comisari ai Garzii Financiare care au fost concediati de Marinel Nedelut au depus plingere penala la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj. Acuzatia care ii este adusa comisarului-sef Marinel Nedelut este aceea de abuz in serviciu. Cei noua comisari si-au vazut numele pe niste liste prin care erau transferati la Directia de Finante Gorj de la 1 ianuarie 2004. „Consideram ca lista a fost intocmita subiectiv, abuziv si discretionar de catre comisarul-sef, fara sa se respecte criteriile stabilite de Autoritatea Nationala de Control“, se arata in plingerea penala inaintata ieri la Parchet. Cei noua comisari se afla tot in institutie si pina la finalizarea cercetarilor ordinul de transfer este suspendat. Alaturi de Nedelut, sint cercetati de Parchet si sefii de divizie Nicolae Mateica si Gheorghe Stoian.

Lege ignorata!

Toate institutiile statului, si nu numai, aveau obligatia ca pina la 31 decembrie 2003 sa construiasca la intrare rampe de acces pentru persoanele cu handicap. Din pacate, pina in prezent foarte putine institutii publice au respectat prevederile Legii 519/2002. Primaria Craiova este printre primele institutii publice care au ignorat drepturile persoanelor aflate in dificultate. „Deocamdata, le trimitem tuturor avertismente sa intre in legalitate. Vor avea termen o luna, dupa care vom trece la sanctiuni“, a declarat Radu Constantin, inspector judetean al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap. Sanctiunea pentru nerespectarea Legii 519 este de la 10 la 50 de milioane de lei.

Minor accidentat

Un nou accident de circulatie s-a produs luni, in Drobeta Turnu Severin, fiind soldat cu ranirea unui copil de numai cinci ani. Marcel Lupu s-a angajat in traversarea strazii Orly prin loc nepermis si fara sa se asigure si a fost accidentat de un autoturism Dacia 1310, condus de severineanul Daniel Ionescu, de 36 de ani. Copilul a fost transportat de urgenta la Spitalul Judetean Mehedint, in vederea acordarii de ingrijiri medicale, in prezent fiind in afara oricarui pericol.

Autorii jafului din Obreja au fost prinsi si apoi eliberati

Adi Bonculescu, zis „Zorro“, si Marius Nisciuc din Tirgu Jiu, autorii jafului din cartierul Obreja, care l-au batut pe un batrin de 70 de ani, au fost prinsi de politie si eliberati la scurt timp. Un procuror a hotarit ca nu exista suficiente probe pentru retinerea celor doi in arest, singura interdictie impusa fiind neparasirea localitatii. In urma cu doua saptamini si jumatate, ajutati de Vasile Modrogan, un complice, hotii au furat peste 230 de milioane de lei din casa lui Emilian Suliman. A mai fost batut si Romeo Ilie, de 23 de ani, nepotul celui jefuit. Atit batrinul, cit si nepotul au beneficiat de ingrijiri medicale in spital. „Zorro“ si Marius Nisciuc fusesera initial dati in urmarire generala pentru complicitate la infractiunile de tilharie, violare de domiciliu si tentativa de omor.

Facturile la energia termica au ramas constante

Facturile la energia termica, eliberate de Centrala Electrica de Termoficare Isalnita catre Regia de Termoficare Craiova, nu sint mai mari decit cele de anul trecut, emise in lunile noiembrie – decembrie, au constatat inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj. „Dar asta nu pentru ca au scazut costurile pe gigacalorie, ci pentru ca s-au inregistrat foarte multe debransari de la sistemul central de incalzire“, sutine Elena Harosa, inspector OJPC Dolj. Nici in ceea ce priveste asigurarea confortului termic in apartamente, de 20 de grade Celsius, nu se poate spune ca reprezinta realitatea, deoarece controlul cerut de Autoritatea Nationala a Protectiei Consumatorului s-a desfasurat intr-o perioada in care temperaturile nu au coborit prea mult sub zero grade Celsius.

389 de olteni au primit anul trecut interdictie pe pasaport

Aproximativ 15.120 de persoane din judetul Olt au solicitat anul trecut Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP) eliberarea unui pasaport pentru a calatori in strainatate. 218 persoane au fost refuzate de SEIP din diverse motive, un motiv de respingere fiind cazierul judiciar cu „pete“. Conform Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei, 389 de persoane din judet au primit interdictie de a mai utiliza pasaportul pe o perioada cuprinsa intre patru si cinci ani. Principalele motive ale adoptarii acestei decizii au constat in depasirea termenului legal de sedere in strainatate, precum si savirsirea de infractiuni.

Farmaciile trebuie sa aiba rampe pentru persoanele cu handicap

Farmaciile din judet care nu si-au construit rampe pentru accesul persoanelor cu handicap nu se vor putea acredita la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Dolj. Este vorba doar de acele unitati farmaceutice care intentioneaza sa elibereze retete compensate sau gratuite si pentru care urmeaza sa incheie un contract cu casa. Acreditarea va incepe saptamina viitoare, ceea ce inseamna ca farmacistilor le mai ramine foarte putin timp pentru a-si construi rampele cerute de un nou standard al CNAS. „Problema este ca degeaba noi, farmacistii, facem rampe la intrarea in farmacii daca primaria nu face acelasi lucru pe domeniul public. Sint unitati in care o persoana imobilizata intr-un carucior nu poate intra deoarece are de urcat mai multe trepte. In astfel de situatii, responsabilitatea construirii rampei apartine primariei, deoarece este vorba de domeniul public“, sustine Ion Stan, directorul OLFARM Craiova.

Salubritatea craioveana va fuziona cu Regia Domeniului Public

Serviciul Public de Salubritate ar putea fuziona in viitorul apropiat cu Regia de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), au anuntat luni autoritatile craiovene, in cadrul unei conferinte de presa. Ideea nu este noua, ci se afla de mai multe luni in discutia primariei, care, la un moment dat, avansase si propunerea convertirii serviciului intr-o societate comerciala, pe principiul parteneriatului public-privat. In primarie s-a constituit o comisie care analizeaza toate posibilitatile, comisie care ar inclina spre varianta mentionata, dupa cum a precizat primarul Vasile Bulucea. Acesta a motivat ca RAADPFL dispune de destui salariati care „someaza“ si care ar putea suplini, in unele cazuri, activitatea celor de la salubritate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS