19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomii „se impuiaza“, romanii mor pe capete

Romii „se impuiaza“, romanii mor pe capete

30% din populatia din comuna doljeana Salcuta este tuciurie. In cele patru sate se nasc tot mai multi romi, in timp ce romanii, mai toti batrini, mor pe capete. In ritmul frenetic in care se inmulteste populatia roma, se pare ca peste citiva ani – cit sa-i numeri pe degete, romanii vor deveni populatie minoritara in comuna.

„In urmatorii zece ani vom fi inconjurati de tigani. In fiecare an se nasc in comuna in jur de 40-50 de tigani si mor intre 60 – 80 de persoane. Romanii tineri care isi permit sa intretina un copil nu fac mai mult de unul, cel mult doi, pe cind tiganii se impuiaza pe capete“, spune Georgica Pislaru, secretarul primariei.

Romii traiesc in mare parte din alocatiile copiilor si din ajutorul social. Dovada ca din 263 de dosare la Legea 416 – a venitului minim garantat, doar citeva sint ale romanilor.

Salcuta – comuna in care nu e indicat sa-ti cumperi casa

Cei care se hotaresc totusi sa „munceasca“ nu isi bat capul cu lucruri „marunte“. Pleaca in tari mai „calde“: Italia, Spania etc.

„Umbla toata ziua pe la primarie sa-si scoata pasapoarte. Mereu sint incurcaturi pentru ca majoritatea au probleme cu actele. Se muta dintr-o parte in alta, nu isi fac mutatiile…“, spune secretarul primariei.

Din cauza numarului mare al romilor, multi dintre romani aleg sa plece din comuna. Tinerii care au avut parintii in Salcuta nu se mai intorc la casa parinteasca sa munceasca pamintul, preferind sa vinda.

„Daca iti lasi casa nelocuita o iarna, cu gindul ca la primavara te intorci sa lucrezi pamintul, o gasesti in ruina, furata pina la caramida, fara geamuri, fara ferestre. Nu e de mirare ca toti aleg sa vinda daca nu locuieste cineva in permanenta acolo“, spune Georgica Pislaru.

Si inca ceva…Daca ajungeti in Salcuta, sa aveti neaparat buzunarele pline cu maruntis, pentru ca altfel nu scapati de batrinii soiosi cu mina intinsa si de tiganusii care va escorteaza, milogind un ban pentru…tigari!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS