20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSedintele penale de judecata vor fi filmate

Sedintele penale de judecata vor fi filmate

Filmul sedintei va fi stocat in memoria unui calculator, impreuna cu sunetul captat de unul sau mai multe microfoane

Conducerea Curtii de Apel Craiova doreste sa introduca un sistem de inregistrare audio-video a sedintelor penale de judecata, obligatoriu de la 1 ianuarie, conform prevederilor art. 304 din Codul de Procedura Penala.

„In baza unei licitatii, a fost selectata o firma care sa realizeze un sistem performant de inregistrare a sedintelor penale de judecata. Din discutiile purtate cu informaticienii nostri, am inteles ca sistemul urmeaza sa fie instalat si testat in urmatoarele zile, pentru a vedea care este cel mai bun loc de instalare a camerei de luat vederi si cite microfoane sint necesare pentru receptionarea sunetului in sala“, a declarat marti presedintele Sectiei Penale din cadrul Curtii de Apel Craiova, magistratul Sebastian Tarbujaru.

Camera de luat vederi va fi indreptata catre boxa arestatilor

Prin noul sistem se incearca inregistrarea in conditii cit mai bune – dar si mai ieftine – a tot ceea ce se intimpla in timpul sedintelor penale de judecata. Camera de luat vederi va fi instalata la inaltime, pe peretele din spatele judecatorilor, chiar deasupra capului procurorului de sedinta, si va fi indreptata catre boxa acuzatilor, astfel incit sa apara in imagini atit judecatorii si avocatii, cit si inculpatii. Modalitatea de amplasare a microfoanelor pentru captarea sunetului nu a fost inca stabilita in mod precis, urmind ca, dupa primele probe, sa se stabileasca daca este suficient un singur microfon sau daca trebuie cite un microfon pe masa judecatorilor, pe cea a avocatilor si in boxa acuzatilor. Monitorul computerului pe care se face inregistrarea va fi instalat tot in sala de judecata, in fata judecatorilor, dar indreptat catre sala, astfel incit justitiabilii sa poata vedea tot ceea ce surprinde camera. Stocarea inregistrarilor audio-video se va face pe CD-uri, care vor fi arhivate separat de dosarele penale. Doar transcrierea discutiilor din timpul sedintelor penale de judecata va putea fi gasita in dosare, anexata la fiecare incheiere de sedinta.

Inregistrarea sedintelor nu e singura problema

Chiar daca problema inregistrarii propriu-zise a sedintelor penale de judecata va fi rezolvata, necazurile abia apoi incep, deoarece grefierele trebuie sa transcrie inregistrarea. Lucru greu de realizat, pentru ca fiecare grefiera trebuie sa aiba propriul calculator si sa stie suficient de bine sa-l foloseasca.

Insa, la grefa Sectiei Penale de la Curtea de Apel Craiova, abia daca au loc cele 17 grefiere si dosarele lor, inghesuite mai ceva ca intr-un autobuz la o ora de virf, nefiind loc si de calculatoare, ca sa nu spunem ca unele grefiere nu stiu nici sa porneasca un computer. „Abia dupa inregistrare incep problemele. Insa, usor-usor, le vom rezolva pe toate“, sustine judecatorul Sebastian Tarbujaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS