29.6 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024

Scurte stiri

PNA a retrimis la Tirgu Jiu dosarul in care este cercetat seful PUR Gorj

Procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie au retrimis la Tirgu Jiu dosarul in care este anchetat Gheorghe Caralicea Marculescu, directorul Colegiului Pedagogic din Tirgu Jiu. Actualul lider al PUR Gorj si fostul prefect al judetului este acuzat de comiterea mai multor infractiuni, printre care si fals. Este vorba de incasarea mai multor sume de bani de la profesori care s-au inscris la modulul pedagogic. Suma in discutie este de aproximativ 18.000 de dolari. In locul unor chitante obisnuite, cadrele didactice au primit niste hirtii cu titlul de chitante. Sumele si numele celor care plateau taxele respective erau trecute intr-un registru, iar banii nu erau tinuti la casieria institutiei. Prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Roibu, a declarat ca, in prezent, dosarul este la Inspectoratul de Politie al Judetului Gorj. „Noi am primit o adresa din partea PNA si am trimis dosarul la Bucuresti. Dinsii au constatat ca dosarul poate fi luat in cercetare si de procurorii din Tirgu Jiu. A ajuns la politie, pentru ca era incomplet. Mai trebuia finalizata o expertiza financiar-contabila“, a declarat prim-procurorul Roibu.

Doar doua cazuri de luare de mita, confirmate de procurori

Doar doua sesizari de luare de mita, din 39 de reclamatii depuse anul trecut, au fost confirmate de procurorii din Gorj. Purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Janeta Cosmulescu, spune ca, in urma verificarilor efectuate de anchetatori, s-a constatat ca doar doua au fost intemeiate, motiv pentru care dosarele au fost inaintate in instanta, cu propunerea de trimitere in judecata. Au mai existat si cinci cazuri de dare de mita, din care doar unul a fost finalizat. Au fost inregistrate si 37 de cazuri de trafic de influenta, din care doar unul a fost confirmat.

Craiova, la fel de poluata ca in anii trecuti

Municipiul Craiova este un oras la fel de poluat ca in ultimii trei ani, este concluzia la care au ajuns inginerii chimisti din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Dolj. Praful si noxele emanate de tevile de esapament ale masinilor sint indicatorii de poluare cei mai mari, intre 40 si 65 de micrograme/metru cub pentru pulberile in suspensie, aceiasi indicatori fiind si pentru dioxidul de azot. Institutiile cu cel mai mare grad de poluare produs sint Combinatul Chimic Doljchim si Termocentrale Isalnita. „Cei mai mari indicatori de poluare au fost inregistrati in lunile iulie – august 2003, cind temperaturile au ajuns la aproape 40 de grade Celsius. Aerul Craiovei este poluat, pentru ca avem foarte mult praf, fiind un oras de cimpie“, a spus Ovidiu Chicidean, inginer chimist in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Dolj.

Investitii de milioane de euro in Olt

Consiliul Judetean Olt a demarat din aceasta luna cinci proiecte finantate cu fonduri europene. Proiectele, derulate in cadrul programului SAPARD, insumeaza peste 4,4 milioane de euro si vor viza modernizari de drumuri comunale (in comunele Curtisoara, Bobicesti, Dobrun), alimentare cu apa in comuna Cirlogani si canalizare in comuna Osica de Sus. Potrivit presedintelui CJ Olt, Marin Ionica, valoarea fiecarui proiect este cuprinsa intre 800.000 si 900.000 de euro.

Bilete de tratament pentru pensionarii olteni

Casa Judeteana de Pensii (CJP) Olt a valorificat pina in prezent 300 de bilete de tratament dintr-un total de 4.700 alocate pentru primul semestru al acestui an. Directoarea CJP Olt, Silvia Draghici, a spus ca, pentru luna ianuarie, pensionarii din judet isi vor putea procura 490 de bilete de tratament, dintre care 64 vor fi gratuite pentru veteranii de razboi si vaduvele lor, precum si pentru pensionarii IOVR si beneficiarii Decretului-lege 118/1990 si ai Legii nr. 189/2000. Pina in prezent, cele mai multe solicitari au fost pentru statiunile amplasate pe Valea Oltului. In Olt sint inregistrati 151.000 de pensionari, dintre care 89.000 in sectorul de stat si peste 62.000 in sectorul agricol, restul de 17.000 fiind din rindul pensionarilor IOVR, al beneficiarilor Legii nr.189/2000, ai Decretului- lege nr. 118 1990 si ai Legii nr.309/2002.

PSD Dolj se pregateste de alegeri cu Prioteasa – presedinte executiv

In cadrul Delegatiei Permanente a PSD Dolj, Ion Prioteasa a fost investit oficial miercuri seara in functia de presedinte executiv al filialei judetene de partid de Adrian Nastase. Prioteasa, provenit din rindurile ApR, a fost ales in aceasta functie la sfirsitul lui august 2003, de delegatia permanenta a filialei si validat de biroul executiv, in prezenta vicelui PSD, Mircea Geoana. Prezenta de miercuri a presedintelui PSD la Craiova a fost un prilej ca lui Prioteasa sa i se acorde inca un vot de incredere, considerindu-se ca acesta si-a indeplinit cu bine sarcinile in ultimele luni.

Bulucea este favoritul PSD la Primaria Craiova

Vasile Bulucea, edilul-sef al orasului, este candidatul favorit al PSD Dolj pentru alegerile locale. Desi Vasile Bulucea nu le este prea simpatic membrilor organizatiei de partid, el ramine totusi un candidat de temut deoarece are electoratul sau stabil, populatia de peste 50 de ani care merge la vot. Acesta a fost si motivul pentru care premierul Adrian Nastase i-a cerut lui Vasile Bulucea sa candideze pentru inca un mandat. In stilu-i caracteristic, actualul primar al Craiovei a declarat ca, „daca partidul i-o cere, el nu se poate opune“.

Virozele respiratorii afecteaza tot mai multi mehedinteni

Numarul cazurilor de viroze respiratorii inregistrate in Mehedinti a crescut, in ultima saptamina. Au fost inregistrate 550 de cazuri de viroze, cu 20 de internari, 430 de cazuri de pneumopatie, cu 45 de internari si 64 de cazuri de gripa, cu trei internari. Grupa de virsta cea mai afectata a fost 15-44 de ani, cu 96 de cazuri de pneumopatii si cu 20 de cazuri de gripa. Cei mai afectati de virozele respiratorii au fost copiii. La categoria de virsta 5-14 ani s-au inregistrat 147 de cazuri, cinci dintre acestea necesitind internarea. Potrivit purtatorului de cuvint al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Mehedinti, medic Bogdan Stolica, deocamdata nu va fi declarata epidemie de gripa in judet.

Comuna Sacelu, codasa la emiterea de titluri de proprietate

Autoritatile din Gorj se declara neputincioase in ceea ce priveste finalizarea procesului de eliberarea a titlurilor de proprietate in comuna Sacelu. In aceasta localitate, proportia de eliberare a titlurilor de proprietate este de 32%, dupa cum a spus subprefectul de Gorj, Eugen Vilceanu. Una dintre principalele cauze care au condus la aparitia acestei situatii o reprezinta cererile formulate de proprietarii care vor sa fie pusi in posesie pe vechile amplasamente. Anumite terenuri sint in comuna Bengesti Ciocadia, iar cetatenii sint din Sacelu sau invers. In judetul Gorj, proportia de punere in posesie depaseste 90%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS