10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024

Scurte stiri

Liceenii vor studia muzica si desenul

Liceenii din clasele a IX-a si a X-a vor avea saptaminal cite o ora de muzica si de desen, incepind din anul scolar 2004-2005. Tot doua ore saptaminal se vor aloca si pentru fiecare dintre cele doua limbi straine, care se studiaza obligatoriu in ciclul inferior al liceului. Masurile sint impuse de integrarea in Uniunea Europeana si sint cuprinse in planul de invatamint aprobat de MECT pentru urmatorul an scolar.

Laurentiu Busu, inspector de specialitate la ISJ Dolj, spune ca in fiecare an s-au scos la concursul de titularizare toate catedrele vacante de la muzica si desen, insa au existat probleme legate de numarul mic al candidatilor. Este greu de asigurat personalul didactic calificat necesar acoperirii orelor de limbi straine, de desen si de muzica.

Planul de invatamint de la conservator si de la arte plastice este sub nivelul cerintelor la nivel national.

Cadrele medicale gorjene nu si-au primit salariile

Angajatii spitalelor din judetul Gorj nu au primit lichidarea pe luna decembrie, desi aceasta trebuia incasata din 10 ianuarie.

Cauza acestei intirzieri o constituie faptul ca nu a fost primita inca fila de buget pentru anul in curs. Reprezentantii spitalului spun ca este vorba doar de o aminare, iar salariile vor fi platite imediat ce vor veni banii din bugetul pe anul in curs.

Termen-limita pentru predarea dosarelor fiscale

O data cu trecerea activitatii de colectare a contributiilor sociale la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, aceasta institutie va prelua si dosarele fiscale ale agentilor economici de la Casa de Asigurari de Sanatate, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si de la Casa de Pensii Dolj.

Termenul-limita pentru incheierea protocolului de predare-primire a acestor dosare este 31 ianuarie, insa aceste trei institutii au obligatia ca pina astazi sa predea DGFP situatia agentilor economici doljeni in format electronic. Dupa studierea si finalizarea acestor dosare, DGFP va face publica lista datornicilor la fondurile speciale si la bugetul statului pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

1.700 de litri de singe au donat severinenii intr-un an

Severinenii au donat anul trecut 1.700 de litri de singe la Centrul de transfuzii din municipiu. 4.000 de persoane s-au prezentat pentru a dona singe, iar 3.500 s-au dovedit apte, in urma analizelor medicale efectuate.

Potrivit directoarei centrului, Mariana Sandru, au fost trimise mari cantitati de singe si plasma catre spitale din Bucuresti, Dolj si Gorj. Media de virsta a donatorilor a fost 30-35 de ani, valoarea bonurilor compensatorii acordate ridicindu-se la aproape un miliard de lei.

Santierul Naval Orsova va lansa la apa in 2004 16 nave

Navalistii orsoveni vor construi in acest an 16 corpuri de nava pentru partenerii de afaceri din Uniunea Europeana. Potrivit lui Constantin Badoiu, directorul general al santierului, intreaga capacitate de productie pe 2004 a fost contractata, iar necesarul de materii prime si materiale este asigurat in intregime.

Dintre vasele ce vor fi lansate la apa, doua vor fi nave de o mare complexitate constructiva, cu magaziile confectionate in intregime din inox. Totodata, vor fi asimilate in constructie trei tipuri noi de nave, celelalte ambarcatiuni fiind destinate in special transporului de produse petrochimice de pe platformele petroliere.

Politicienii din opozitie, in frig

Mai multe sedii din Tirgu Jiu ale partidelor politice aflate in opozitie nu sint incalzite. In aceasta situatie sint sediile PNL, PNT, PUNR si PRM, care au fost debransate de la reteaua termica a orasului din vara anului trecut. Unii dintre politicieni si-au luat centrale termice, dar nu au reusit pina in prezent sa le monteze, altii insa nu au putut stringe fonduri pentru achizitionarea instalatiilor termice. Cert este ca, in prezent, politicienii din opozitie tremura de frig la sedintele organizate in sediile de partid.

A scazut debitul Dunarii la Portile de Fier I

Debitul Dunarii la Portile de Fier I este in scadere in aceasta perioada, inregistrind 2.800 de metri cubi pe secunda, similar conditiilor de seceta. Din aceasta cauza, hidrocentrala functioneaza in regim de iarna, cind precipitatiile sint reduse. Anul 2003 a fost cel mai neproductiv din istoria sistemului hidroenergetic si de navigatie de la Portile de Fier I. Specialistii asteapta ca situatia sa revina la normal, o data cu incalzirea vremii si cu topirea zapezii.

Criza de personal la Jandarmerie

Comandamentul de Jandarmi Teritorial (CJT) Craiova duce lipsa de personal, functionind doar cu o treime din efectivele de care ar avea nevoie. „Inregistram un deficit de jandarmi de 1.306 persoane. Practic, functionam doar cu 34% din structurile prevazute“, a declarat col. Ion Neagoe, adjunctul comandantului CJT Craiova. Problema nu tine insa de lipsa persoanelor interesate sa faca parte din trupele de jandarmi, ci de interdictia oricaror angajari in acest sector. „Avem promisiuni din partea ministerului ca, in cursul acestui an, vom primi unda verde pentru noi angajari, in vederea cresterii efectivelor“, a mentionat col. Neagoe.

Mai putine cazuri de paduchi si riie in Dolj

Numarul copiilor doljeni depistati cu paduchi sau riie s-a diminuat in comparatie cu anii precedenti, a precizat inspectorul Teodora Bieru- Enescu, din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj. In urma triajului epidemiologic efectuat la inceputul acestui an in unitatile scolare din Dolj, au fost controlati 98.935 de elevi, fiind depistati cu diverse boli infectioase 764 in mediul urban si 708 in mediul rural. „Este imbucurator faptul ca a scazut simtitor numarul copiilor depistati cu paduchi si riie. Desi este iarna, iar conditiile de supraveghere si igiena ale copiilor sint mai reduse, am constatat ca exista o mai mare grija din partea parintilor pentru propriii copii“, a specificat Teodora Bieru-Enescu, inspector in cadrul DSP Dolj.

Facilitati fiscale pentru nevazatorii de gradele I si II

Persoanele nevazatoare din Craiova beneficiaza si in acest an de anumite facilitati fiscale, printr-o hotarire a consiliului local. Nevazatorii de gradul I sint scutiti de la plata impozitului pe locuinte si terenurile aferente, iar cei de gradul II beneficiaza de o reducere cu 50 % de la plata acelorasi impozite. Si in anul 2003, nevazatorii au beneficiat de aceleasi facilitati fiscale. „Beneficiaza de aceste scutiri fiscale sau reduceri doar persoanele care fac parte din asociatia noastra si indeplinesc urmatoarele conditii: detin in proprietate o casa sau un apartament si au un certificat de expertiza in vigoare care sa ateste ca sint nevazatori de gradele I sau II. Aceste acte si o copie dupa buletinul de identitate trebuie atasate la cererea pe care oamenii o depun la Directia Taxe si Impozite din Piata Centrala“, a declarat Nicu Enii, presedintele Filialei Interjudetene Craiova a Asociatiei Nevazatorilor din Romania. Si Consiliul Local Turnu Severin le acorda nevazatorilor o reducere de 50 % pentru aceleasi impozite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS