23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasa de Asigurari de Sanatate imparte bugetul saraciei

Casa de Asigurari de Sanatate imparte bugetul saraciei

• Mai mult de jumatate din suma va ajunge la spitale • Cei mai putini bani ii vor primi stomatologii • Din bugetul pe 2004 trebuie achitate datoriile din 2002

Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Gorj asteapta fila de buget pentru anul 2004, care sa ii permita incheierea contractelor cu furnizorii de servicii medicale din judet. Din informatiile pe care le detin reprezentantii CAS Gorj, suma din acest an nu va fi mai mare decit cea de anul trecut. Mai mult decit atit, din bugetul pe 2004 va trebui sa fie platite datoriile din 2002 catre spitale. Conducerea CAS Gorj spera ca bugetul sa fie reechilibrat printr-o rectificare care sa acopere suma folosita la achitarea arieratelor.

Bugetul CAS Gorj va fi in acest an de aproximativ 600 de miliarde de lei, bani care trebuie impartiti intre spitale, medicii specialisti, medicii de familie si farmacii. Mai mult decit atit, din bugetul pe 2004, Casa de Asigurari de Sanatate trebuie sa achite si datoriile catre spitale pe anul 2002.

Datoriile pe care le inregistreaza in prezent CAS catre spitalele din Gorj au ajuns la 143 de miliarde de lei, dintre care 96 de miliarde au fost facute in anul 2002. Dupa ce va primi fila de buget, CAS Gorj va trebui sa semneze contractele cu furnizorii de servicii medicale, in limita plafoanelor primite. Pina cind va fi stabilit bugetul pe tot anul, contul CAS Gorj a fost alimentat cu aproximativ 60 de miliarde de lei, bani primiti pentru aproximativ o luna.

100 de miliarde pentru medicamente

In judetul Gorj exista aproximativ 350.000 de asigurati la sistemul de sanatate. 211 medici de familie au contracte cu CAS, iar ei vor primi din bugetul total aproximativ 5%.

„Un calcul facut de noi arata ca un medic de familie care are 1.500 de asigurati ramine la sfirsitul anului cu un profit pe cabinet de 300 de milioane de lei. Acest lucru nu inseamna ca profitul este in totalitate al medicului, pentru ca el trebuie sa-si plateasca angajatii si cheltuielile de cabinet“, au spus reprezentantii CAS.

In Gorj mai exista 22 de cabinete medicale in Ambulatoriul de Specialitate, care, la rindul lor, au contract cu CAS. Cele sapte spitale din judet vor primi mai mult de jumatate din bugetul CAS. Farmaciile vor primi si ele in jur de 100 de miliarde de lei pentru acordarea de medicamente compensate si gratuite.

„La aceasta data, toate farmaciile pot elibera medicamente compensate si gratuite. Formularele vechi de retete mai sint valabile pina la 15 ianuarie, iar in cazul bolnavilor cronic- pina la sfirsitul lunii“, a spus Speranta Vina, directoarea CAS Gorj.

Cei mai putini bani din bugetul CAS ii vor primi medicii stomatologi, care au dreptul la 1% din suma. Singurele servicii gratuite pe care le presteaza acestia sint cele de profilaxie, in cazul copiilor si tinerilor care sint elevi sau studenti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS