17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdrian Nastase intr-o vizita maraton la Craiova

Adrian Nastase intr-o vizita maraton la Craiova

• Guvernul Romaniei sprijina financiar reconstructia Salii Polivalente din Craiova • Seful executivului a inminat ordinul de lupta militarilor craioveni din Batalionul „Neagoe Basarab“ care urmeaza sa plece in Irak

O delegatie guvernamentala condusa de premierul Adrian Nastase, din care au facut parte Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului, Miron Mitrea, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Mircea Geoana, ministrul afacerilor externe, Gabriel Oprea, ministrul delegat pentru administratia publica, Ioan Mircea Pascu, ministrul apararii nationale, Dan Matei Agathon, secretar general al Partidului Social Democrat, s-a aflat pentru citeva ore in Cetatea Baniei.

Adrian Nastase a vizitat principalele societati din Craiova la care Guvernul Romaniei si-a adus o contributie financiara considerabila. Primul obiectiv vizitat a fost Centrala Electrica de Termoficare (CET) Isalnita. Doua dintre grupurile energetice ale centralei, ramase in functiune, au fost modernizate la standarde europene la finele anului trecut. Din investitia de peste patru milioane de dolari, un sfert a reprezentat contributia Guvernului Danemarcei, care militeaza pentru reducerea poluarii direct la sursa.

Urmatorul obiectiv vizitat a fost ruina Salii Polivalente, mistuite de flacari in 1994. Seful executivului a promis administratiei locale un ajutor financiar de aproape 100 de miliarde de lei, bani dati in doua transe. Singura conditie impusa de seful executivului a fost aceea ca Sala Polivalenta sa treaca din administrarea Ministerului Tineretului si Sportului in cea a Primariei Craiova.

Isalnita, model de comuna europeana

Urmatoarea oprire a fost in localitatea Isalnita, singura comuna din judet care are toate drumurile asfaltate, gaze naturale, apa si televiziune prin cablu. In opinia premierului, Isalnita este un model de comuna europeana, care trebuie dat ca exemplu.

Ca rasplata pentru efortul depus de localnicii din Isalnita pentru modernizarea agriculturii, care, in opinia sa, nu trebuie sa mai ramina doar o forma de economie de subzistenta, Adrian Nastase le-a oferit locuitorilor din Isalnita un tractor modern de 45 de cai-putere: „Asta ca sa va ajute la muncile cimpului si de acum inainte“. Eugen Balan, primarul comunei, sustine insa ca, daca i se ataseaza tractorului o lama si o remorca, poate fi folosit cu succes si la deszapezire, si la transportul gunoaielor din localitate.

La final, Adrian Nastase a baut o tuica fiarta si a mai stat de vorba cu satenii.

Sperante desarte

Muncitorii de la Daewoo Automobile Craiova sperau ca premierul Adrian Nastase sa le aduca vesti bune cu privire la situatia juridica a companiei, avind in vedere ca in 2005 expira licenta de export, si sa le promita ca productia interna de autovehicule va fi protejata prin acte normative. Seful executivului nu a facut insa nici o referire in acest sens, insa a spus ca este important ca societatea sa caute si alti parteneri din industria de automobile pentru o colaborare viitoare. „Dorim sa incepem inca de pe acum sa ne pregatim pentru momentele mai dificile din anii urmatori. Nu putem astepta cu miinile in buzunar ca lucrurile sa se complice peste un an sau doi. Economia de piata a aratat ca nici macar un gigant cum era Daewoo nu a reusit sa reziste unei competitii care a fost extrem de dura si poate si unei ambitii mari de a se dezvolta prea mult pe orizontala si pe prea multe domenii“, a spus Adrian Nastase.

Seful guvernului a afirmat ca introducerea motorului Euro 3 este o conditie esentiala pentru asigurarea productiei, inclusiv pentru piata interna. „Este important sa ii convingem pe romani sa cumpere autovehicule competitive produse in Romania decit sa ia in leasing diverse masini din strainatate“, a mai spus Nastase, aratind ca numarul masinilor importate aproape s-a triplat in ultimii trei ani.

Premierul a mincat la popota, cot la cot cu soldatii

Premierul Adrian Nastase impreuna cu Ioan Mircea Pascu, ministrul apararii nationale, le-au inminat „Scorpionilor Rosii“ din Batalionul 6 Infanterie „Neagoe Basarab“ Craiova ordinul de misiune. 405 militari craioveni vor pleca in misiunea de stabilizare si reconstructie din Irak, la 50 de kilometri sud de orasul Nassirya, in perioada 19 ianuarie – 5 februarie. „Scorpionii Rosii“ se vor afla sub comanda Brigazii SASSARI din Italia. Seful guvernului i-a felicitat pe militarii craioveni pentru curajul si profesionalismul de care au dat dovada in misiunile din Angola, Albania, Kosovo si Afganistan. „Experienta pe care ati capatat-o in aceste actiuni ma determina sa-mi exprim convingerea ca si misiunea pe care o veti indeplini in urmatoarele sase luni in Irak, alaturi de celelalte natiuni ale Coalitiei, la efortul de stabilizare si reconstructie din aceasta tara, va fi una care sa duca la recunoasterea contributiei si profesionalismului dumneavoastra“, a spus premierul. Adrian Nastase le-a cerut autoritatilor locale sa sprijine familiile celor plecati in Irak, mai ales ca 119 militari se afla la prima lor misiune intr-o tara straina.

Dupa ceremonialul religios si militar, „Scorpionii Rosii“ l-au invitat pe premier impreuna cu toata delegatia guvernamentala sa manince o portie de fasole la popota unitatii.

Vizita la Craiova s-a incheiat la sediul PSD Dolj, unde Adrian Nastase s-a intilnit cu membrii delegatiei permanente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS