15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate60.000 de salariati vor intra pe 21 ianuarie in greva de avertisment

60.000 de salariati vor intra pe 21 ianuarie in greva de avertisment

Colegiul director al Centralei Nationale Miniere (CNM) din Romania, care reprezinta interesele a peste 60.000 de salariati din minerit si geologie, s-a reunit marti la Baia Mare, unde au fost discutate principalele directii de actiune.

Avind in vedere viitoarele disponibilizari din minerit si geologie, respectiv 7.100 de salariati, CNM Romania solicita constituirea unei comisii guvernamentale, sub conducerea premierului Adrian Nastase, care sa stabileasca strategia pentru industria miniera. Se mai solicita si negocierea cu Ministerul Economiei si Comertului a programelor de restructurare si acompaniament social al companiilor nationale din minerit si geologie, in conformitate cu Codul Muncii si HG nr. 167/1997.

De asemenea, in colaborare cu guvernul, centrala propune realizarea unor programe sociale prin care sa se creeze locuri de munca pentru cei 180.000 de mineri disponibilizati din 1990 pina in 2003, programe de reconversie profesionala si acordare de credite fara dobinda pentru initierea de afaceri de catre disponibilizati. In plus, se mai cere folosirea disponibilizatilor pentru refacerea zonelor afectate de minerit, dar si acordarea de concedii de asteptare pe o perioada de cinci ani, anticipat pensionarii, acestea urmind sa fie realizate cu pastrarea grupei de munca si a 80% din salariul cistigat in ultima luna. Colegiul director al CNM se declara in favoarea negocierii programelor de restructurare in perioada 14 – 21 ianuarie 2004.

Intr-un comunicat al CNM se mentioneaza ca pe 21 ianuarie, sindicatele din structura CNM Romania vor declansa conflictul de interese. In cazul in care negocierile cu guvernul vor esua, pe 21 ianuarie va fi declansata o greva de avertisment, dupa care va urma greva generala. Protestele sint programate sa aiba loc in 21 de judete, unde exista filiale ale Blocului National Sindical, organizatie la care sint afiliate si sindicatele din minerit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS