11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegiile de Apa si Termoficare au datorii de 430 de miliarde de lei

Regiile de Apa si Termoficare au datorii de 430 de miliarde de lei


Regiile de Apa si Termoficare din Craiova au datorii catre furnizori de 430 de miliarde de lei, insa au de incasat de la populatie debite pe masura. Cu toate eforturile de recuperare a restantelor, primaria se vede nevoita sa se bazeze tot pe subventiile acordate de stat pentru diminuarea lor. In ciuda acestui fapt, viceprimarul Antonie Solomon considera ca stam mai bine cu datoriile decit alte orase, comparabile ca marime cu Craiova.

Regia Autonoma de Apa are datorii nechitate catre furnizori in valoare de 99 de miliarde de lei, 95,6 miliarde de lei. Cei mai mari datornici sint, ca de obicei, asociatiile de locatari si proprietari, cu restante ce totalizeaza peste 65 de miliarde de lei, dupa care urmeaza, in ordine, agentii economici – cu 22,3 miliarde, si persoanele care au contracte individuale – 8,5 miliarde de lei. In clasamentul institutiilor datornice se situeaza Spitalul de Urgenta – cu 2,7 miliarde de lei, Aquaterm Filiasi – 2,5 miliarde, RAT Craiova – 900 de milioane de lei, AVIOANE Craiova – 500 de milioane, iar dintre asociatii, cele mai mari datorii le au Asociatia nr.14, din cartierul 1 Mai – 2,7 miliarde, si Asociatia nr.9, din cartierul Craiovita Noua.

Cu 330 de miliarde datorii la caldura, stam mai bine ca alte orase

Regia de Termoficare inregistreaza datorii catre CET II Isalnita de 330 de miliarde de lei.

Eforturile municipalitatii de a mai recupera din debite, prin trimiterea unor echipe de „agenti recuperatori“, nu au avut succesul scontat. Regia de Termoficare, cea care are de incasat cele mai mari debite, nu a reusit sa recupereze in primele noua zile ale anului in curs decit 5,5 miliarde de lei. Nici in luna decembrie 2003 incasarile nu au fost pe masura asteptarilor, Regia de Apa incasind de la populatie 23 de miliarde de lei, iar cea de Termoficare, doar 21 de miliarde. Cu toate ca este nemultumit de stadiul recuperarii datoriilor, viceprimarul Craiovei, Antonie Solomon, considera ca municipiul are datorii mult mai mici catre termocentrala din localitate fata de alte orase comparabile ca marime. Solomon a dat ca exemplu orasele Ploiesti, Bacau si Iasi, unde datoriile depasesc 700 de miliarde de lei.

In conditiile in care atit populatia, cit si agentii economici nu se inghesuie sa-si achite restantele, una dintre masurile de reducere a lor ramine, acordarea subventiilor pentru caldura. Numai pentru luna ianuarie, craiovenii beneficiaza in acest sens de circa 50 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS