34.4 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate Pina si vata a devenit un lux la Spitalul de Urgenta Craiova

Pina si vata a devenit un lux la Spitalul de Urgenta Craiova

Spitalul de Urgenta din Craiova se confrunta de citeva zile cu o criza grava de materiale sanitare. Din clinicile institutiei sanitare au inceput sa dispara, rind, pe rind vata, fesele si tifonul. Nu pentru ca ar fi dat iama hotii, ci pentru ca a crescut foarte mult consumul. In camera de garda a spitalului, situatia este cu atit mai grava, cu cit numarul pacientilor cu fracturi provocate de caderea pe gheata a depasit toate asteptarile. Numai luni, medicii ortopezi a trebuit sa faca fata la peste 58 de cazuri, un numar aproape dublu fata de perioada in care nu era zapada..

Cadrele medicale sustin ca necesarul de vata, tifon si fese a crescut foarte mult in ultima vreme, ceea ce a dus la epuizarea rezervelor de astfel de materiale sanitare, care oricum fusesera suplimentate din toamna. Ultima aprovizionare a adus clinicii de urgenta aproximativ 1.000 de fese, in conditiile in care consumul a ajuns la 90 -100 de fese in 24 de ore.

Bolnavii spitalului, cu reteta prin farmacii

Clinica de urgenta nu este singura care se confrunta cu lipsa materialelor sanitare de baza. In tot spitalul este aceeasi situatie. In plus, cadrele medicale, in special cele de la Terapie Intensiva si de la clinicile de chirurgie, se pling ca, in ultima vreme, iodul sau alcoolul se gasesc din ce in ce mai rar in farmacia spitalului. Medicamentele, devenite, de asemenea, un lux (in special antialgicele si sedativele) sint cumparate de bolnavi din farmacii. A devenit de notorietate la Spitalul de Urgenta din Craiova ca medicii, inclusiv cei din Terapie Intensiva, sa le dea bolnavilor in mina reteta cu medicamentele necesare pentru tratamentul spitalizat.

„Medicul intra in sala de operatie si trebuie sa foloseasca un alt tip de anestezic decit cel pe care il considera cel mai potrivit. Ca sa nu mai vorbesc de toate celelalte improvizatii pe care trebuie sa le faca, incercind pina la urma sa-si faca meseria“, a declarat un medic din sectia de terapie intensiva, insistind sa-si pastreze anonimatul de teama ca ar putea avea probleme cu conducerea spitalului.

Fondurile sint… buba

Conducerea spitalului sustine ca unitatea spitaliceasca a primit abia marti de la Casa de Asigurari de Sanatate Dolj finantare pentru luna ianuarie. In loc de 42 de miliarde de lei, cit ar fi fost necesar, spitalul a primit doar 36 de miliarde de lei, adica echivalentul mediei lunare din fondurile alocate anul trecut.

In privinta medicamentelor si materialelor sanitare, conducerea spitalului sustine ca s-au facut comenzi inca din primele zile ale anului, insa procedurile de achizitie prin licitatie electronica sint foarte greoaie, putind dura chiar si doua – trei saptamini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS