11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCercetarea in dosarul UREX Rovinari, tergiversata de finantistii din Brasov

Cercetarea in dosarul UREX Rovinari, tergiversata de finantistii din Brasov

De la inceputul lunii noiembrie 2003, organele de control financiare din Brasov se straduiesc sa verifice citeva facturi intrate in contabilitatea firmelor lui Alexandru Crisan, cel care in Gorj patroneaza societatea UREX Rovinari. Presedintele Federatiei Romane de Sah, Alexandru Crisan, este cercetat de politistii gorjeni in legatura cu obligatiile bugetare si asigurarile sociale neachitate. Suma se ridica la 612 miliarde de lei. In prezent, ancheta este suspendata, asteptindu-se rezultatul controlului din Brasov, care intirzie. Cei din Brasov spun ca este o cauza complexa, care necesita mult timp pentru finalizare.

Ancheta in dosarul UREX Rovinari este suspendata de citeva luni, din cauza inspectorilor Directiei de Finante Brasov, care nu au finalizat controlul la societatile lui Alexandru Crisan din Brasov. La inceputul lunii noiembrie 2003, organele financiare din Gorj au cerut colegilor din Brasov verificarea prin incrucisare a unor facturi care apareau in contabilitatea societatii UREX Rovinari, ca fiind emise de doua societati ce apartin tot lui Alexandru Crisan. De atunci, nu s-a mai primit nici un rezultat, iar politistii asteapta sa fie intocmit un raport cu rezultatul controlului din Brasov.

„Am dorit sa se verifice doua facturi care la UREX apareau pe cheltuieli. Ele erau emise de doua societati ce apartin tot lui Crisan, PHEONIX TRADING COMPANY SRL si MULTITRADE COMPANY SRL din Brasov, in valoare de 78,5 miliarde de lei, si reprezinta comisioane, contravaloarea facturilor fiind achitata prin intermediul ordinelor de compensare. Organele de control au stabilit ca UREX a cedat ordinele de compensare fara a inregistra obligatii certe. Multe aprovizionari la uzina din Rovinari se faceau pe cele cinci societati din Brasov ale lui Crisan“, a declarat directorul executiv al Directiei de Finante Gorj, Marin Ciumag.

La aprovizionarea cu materiale se percepea un comision cuprins intre cinci si 39%.

UREX Rovinari, amenintata cu sechestrul

Pe linga cele trei societati, presedintele Federatiei Romane de Sah, Alexandru Crisan, mai este patron si la MONDEXIM si ALEXANDER COMPANY SRL, tot din Brasov. Recent, Hidromecanica SA Brasov, cumparata de Crisan, a fost luata de APAPS pentru neachitarea ratelor din contractul de privatizare. Pentru a urgenta controlul, inspectorii de finante din Gorj au fost la Brasov pentru a verifica societatile, dar Crisan nu a vrut sa-i primeasca, desi acestia aveau avizul Ministerului de Finante. Au incredintat sarcina colegilor din Brasov, care au solicitat sprijinul politiei si spun ca abia acum au inceput controlul.

Purtatorul de cuvint al Directiei de Finante Brasov, Relu Tiganescu, spune ca este vorba despre un control complex care necesita timp. „La marii contribuabili, termenul de finalizare al controlului este de sase luni. La noi a inceput controlul si nu stim cind il terminam“, a declarat Tiganescu.

Rezultatul controlului de la Brasov nu face decit sa tergiverzeze finalizarea anchetei pentru evaziune fiscala efectuata de politie, deoarece verificarile de la Gorj au descoperit dezastrul financiar de la UREX Rovinari. La 31 august 2003, UREX avea o datorie la bugetul statului, al asigurarilor sociale si fondurile speciale de peste 612 miliarde de lei, dintre care peste 300 de miliarde numai majorari si penalitati. Catre furnizori, societatea din Gorj avea de achitat peste 76 de miliarde de lei. In curind, Directia de Finante Gorj va aplica sechestrul pe bunurile societatii din Rovinari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS