22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajatorii vor fi incurajati sa incadreze virstnici

Angajatorii vor fi incurajati sa incadreze virstnici

Sansele de angajare ale persoanelor aflate in preajma pensionarii vor creste din acest an datorita modificarii Legii privind asigurarile pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Proiectul de modificare a legislatiei in domeniu, aprobat in ultima sedinta din 2003 a executivului, vizeaza acordarea, din bugetul asigurarilor pentru somaj, a unei sume egale cu un salariu minim brut pe tara angajatorilor care incadreaza persoane care mai au trei ani pina la indeplinirea conditiilor de pensionare.

„Cu aceasta suma, va fi subventionat fiecare loc de munca pe care vor fi angajate persoanele care urmeaza sa solicite pensie anticipata partial, pensie anticipata sau pentru limita de virsta. Masura a fost luata deoarece foarte multe persoane disponibilizate nu se puteau pensiona din cauza ca mai aveau nevoie de doi sau trei ani de vechime“, a spus directoarea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt, Maria Puscas. La sfirsitul anului 2003, in baza de date a AJOFM Olt erau inscrisi 20.677 de someri. Dintre acestia, 4.131 aveau peste 45 de ani, doar 2.455 beneficiind de sprijin financiar de la stat sub forma de indemnizatie.

Facilitatile pentru angajatori vor avea la baza resursele financiare prin Bugetul fondului de somaj, care a necesitat costuri bugetare de 50 de miliarde de lei pentru anul 2003 si de aproximativ 1.200 de miliarde de lei pentru acest an.

Tot in scopul reducerii somajului se vor acorda credite nerambursabile din bugetul ajutorului de somaj pentru orientarea spre localitatile in care se manifesta un dezechilibru pe piata muncii, in care s-au facut disponibilizari sau sint reduse posibilitatile de absorbtie a fortei de munca. Stabilirea localitatilor se va face prin hotarire de guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS