13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeverinenii au datorii de peste 300 de miliarde de lei la RA LOTUS

Severinenii au datorii de peste 300 de miliarde de lei la RA LOTUS

Severinenii au, in prezent, facturi neachitate la apa calda si la caldura furnizata de peste 300 de miliarde de lei, adica aproximativ 9,2 milioane de dolari.

Daca s-ar imparti valoarea totala a restantelor la numarul de familii din municipiu, fiecare familie din Drobeta Turnu Severin ar avea o datorie, pentru caldura primita in apartamente, de aproximativ 6,2 milioane de lei, catre Regia Autonoma LOTUS

Suma de 300 de miliarde reprezinta aproape jumatate din bugetul de venituri si cheltuieli al municipalitatii severinene pentru acest an, iar cu acesti bani s-ar putea finaliza lucrarile de investitii incepute la unitatile de invatamint din Drobeta Turnu Severin, s-ar asigura alimentarea cu apa la Dudasul Schelei si s-ar putea amenaja parcari, alei si terenuri de joaca in mai multe cartiere. Frigiderul, televizorul sau alte bunuri de folosinta indelungata ar putea disparea in curind din casele multora dintre cele aproximativ 48.000 de familii severinene, daca furnizorii de utilitati ar trece la masuri dure de recuperare a datoriilor, care sa mearga pina la executari silite. In total, datoria catre serviciul de furnizare a apei calde si caldurii este in jur de 300 de miliarde de lei, adica aproximativ 9,2 milioane de dolari. Daca aceasta creanta ar fi impartita in mod egal fiecarei familii din oras ar reiesi o datorie medie de 6,2 milioane lei pe familie.

Factura pe decembrie: 812.000 lei pentru un apartament cu doua camere

RA LOTUS si, mai nou, prin luarea in administrare a punctelor termice – Termocentrala Halinga, are de recuperat de la populatie 300 de miliarde de lei.

Reprezentantii termocentralei spun ca asteapta ca datoriile sa fie recuperate de regie. Administratorii asociatiilor de proprietari au calculat deja facturile la intretinere pentru decembrie. O familie de trei persoane va plati, daca locuieste in doua camere, 812.000 lei, in timp ce pentru trei camere va plati 1,051 milioane de lei.

„In functie de consumul de apa calda, daca au sau nu apometre, locatarii platesc diferentiat, cu pina la 400.000 de lei mai putin, daca au contorizare individuala. Restantele asociatiei noastre se ridica la 1,5 miliarde de lei“, a spus Ionel Dumitrescu, administratorul Asociatiei nr. 35, din Drobeta Turnu Severin.

Spitalul Judetean Mehedinti, restanta de trei miliarde de lei la serviciile de apa-canal

Urmatorul furnizor pe lista datornicilor este SC SECOM SA Drobeta Turnu Severin, care are de incasat de la populatie si de la agentii economici datorii de peste 14 miliarde de lei. Societatea de apa-canal are de recuperat numai de la asociatiile de locatari-proprietari peste 5,5 miliarde de lei. Cele mai mari datorii le au Spitalul Judetean Mehedinti – trei miliarde de lei, Primaria Simian – 700 de milioane de lei, Regia Autonoma LOTUS – 300 de milioane de lei, FORSEV – 200 de milioane de lei. „Populatia de la case are o datorie de aproximativ doua miliarde de lei. Programul casieriilor societatii va fi prelungit. O parte din agentii economici au fost deja somati“, a spus Iulian Berciu, directorul SC SECOM SA Drobeta Turnu Severin. Majorarile de intirziere sint calculate de societatea de apa-canal la 0,06 la suta pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS