24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstantele gorjene nu pot aplica noua procedura de desfasurare a proceselor penale

Instantele gorjene nu pot aplica noua procedura de desfasurare a proceselor penale

Modificarile aduse Codului de Procedura Penala in privinta obligativitatii de a inregistra audio sedintele de judecata ale proceselor penale ii pun pe magistratii gorjeni in mare dificultate. Ei trebuie sa aduca de acasa casetofoanele sau reportofoanele pentru ca, atunci cind intra in sedinta, sa respecte procedura. Pentru a fi respectata legea, Ministerul Justitiei trebuie sa doteze instantele din Gorj cu aparatura, care poate costa miliarde de lei. Pina atunci insa, avocatii pot specula viciul de procedura si pot casa sentintele de judecata.

Sefii Tribunalului Gorj evita sa vorbeasca despre noua procedura de desfasurare a sedintelor de judecata in procesele penale. Si asta pentru ca, in prezent, nu pot pune in aplicare modificarile aduse Codului de Procedura Penala. De la 1 ianuarie 2004, toate sedintele de judecata in care se dezbat procese penale trebuie inregistrate audio pentru a se asigura dreptul la aparare la un nivel superior. Magistratii gorjeni nu dispun de tehnici de inregistrare audio si recunosc ca la nivel local s-a pus problema sa vina cu aparate de inregistrat de acasa.

„Ni s-a transmis ca, pina cind ministerul va trimite dotarea necesara, sa aducem casetofoanele de acasa. Eu am o combina muzicala, insa nu inregistreaza. Cred ca nu este obligatia mea sa dotez instantele de judecata cu aparatura. Nu voi inregistra nici o sedinta, daca nu mi se pune la dispozitie tehnica de inregistrare“, a declarat unul dintre magistratii Judecatoriei Tirgu Jiu. Judecatorii care au adus deja casetofoanele de acasa se pling de lipsa casetelor.

Transcrierile inregistrarilor trebuie inminate partilor

Presedintele Tribunalului Gorj, Gheorghe Miruta, nu a vrut sa comenteze daca instanta pe care o conduce poate pune in aplicare modificarea Codului de Procedura Penala. Nerespectarea procedurii de inregistrare poate duce la casarea hotaririi judecatoresti. Sarcina de a inregistra sedintele revine grefierului de sedinta. Legea spune ca, imediat dupa sedinta, grefierul are datoria de a transcrie inregistrarea audio, asta in interiorul termenelor de judecata. Copii dupa transcrierea inregistrarilor vor fi inminate partilor din proces.

Aceasta modificare reprezinta o munca imensa pentru personalul judecatoriilor, avind in vedere ca exista sedinte de judecata care dureaza si sapte ore. In prezent, noua procedura de desfasurare a proceselor penale nu poate fi pusa in aplicare in instantele din Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS