20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnul 2004 va fi unul de sacrificiu, de durere si de suferinta

Anul 2004 va fi unul de sacrificiu, de durere si de suferinta

Anul 2004, decisiv pentru procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, va fi unul de sacrificiu pentru poporul roman, a declarat primul ministru Adrian Nastase, intr-un interviu acordat postului national de televiziune.

„Toate eforturile pe care le vom face in continuare vor insemna sacrificii, dificultati si uneori suferinta“, a spus premierul. Adrian Nastase a aratat ca Romania se afla, in prezent, in situatia de a repeta oarecum experienta unor tari precum Grecia, Spania si Portugalia si a promis ca, daca poporul roman va face sacrificiile care sint necesare, efortul sau va fi rasplatit de Uniunea Europeana. Nastase a adaugat ca obiectivul de diminuare a inflatiei, de la 14 la suta la aproximativ 9 la suta, va fi mai dificil de realizat chiar decit reducerea de 26 de procente operata in ultimii trei ani. Executivul si-a propus sa reduca rata anuala a inflatiei de la 40 la suta, cit s-a inregistrat in 2000, la circa 14 la suta in 2003, pentru acest an fiind planificat un nivel al inflatiei de aproximativ 9 la suta. Premierul a aratat ca Romania are in acest an sansa istorica de a finaliza negocierile de aderare la UE, ocazie pe care trebuie sa stie sa o fructifice.

„Avem o sansa istorica de a finaliza in acest an negocierile cu actuala comisie, dar anul 2004, paradoxal, este un an mai scurt din punctul de vedere al Uniunii Europene decit ceilalti ani, pentru ca, practic, Comisia Europeana, datorita incheierii mandatului in a doua parte a anului, din luna noiembrie va avea o alta componenta. Vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Toate aceste lucruri vor afecta, pina la urma, si agenda noastra in acest an. Asa ca nu avem foarte mult timp, avem datoria de a fi responsabili fata de societate, fata de tara noastra, care este intr-un moment oarecum de intirziere fata de alte tari din zona, dar care, iata, are acum o sansa reala si trebuie sa stim s-o fructificam“, a spus Adrian Nastase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS