17.3 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateCariera universitara, ultima moda printre liderii politici si sefii de institutii

Cariera universitara, ultima moda printre liderii politici si sefii de institutii

Cariera didactica universitara este o moda care i-a cuprins de citiva ani pe toti sefii de institutii publice si pe liderii politici gorjeni. Anormalitatea acestei situatii consta in faptul ca acestia au ocupat mai intii un loc pe scena politica sau au pus mina pe o functie si apoi au acces la un post intr-o institutie de invatamint superior. Ascensiunea didactica este destul de rapida, existind situatii cind, in doar cinci ani, un asistent a ajuns profesor universitar.

Universitatea „Constantin Brancusi“ este principala institutie de invatamint superior care atrage ca un magnet oamenii aflati „pe val“ in prezent. Cariera lor politica sau profesionala pare incompleta daca nu au citeva ore la aceasta institutie. Cei care nu au apucat un post la „Constantin Brancusi“ s-au reorientat catre facultatile particulare sau institutiile de invatamint din judetele limitrofe.

La Universitatea „Constantin Brancusi“ apar ca titulari: Gheorghe Miruta, presedintele Tribunalului Gorj, Toni Mihail Grebla, prefect de Gorj, Nicolae Mischie, presedintele Consiliului Judetean, Zoica Zamfirescu, secretarul Consiliului Judetean. In urma discutiilor care s-au iscat ca urmare a faptului ca functiile detinute ii impiedicau sa ajunga la catedra, Nicolae Mischie si Toni Grebla si-au rezervat catedrele, iar orele au fost impartite celorlalte cadre didactice.

„Domnul Mischie si domnul Grebla sint cadre didactice titulare ale universitatii, dar cu catedra rezervata. Aceasta inseamna ca nu tin cursuri si nici nu sint platiti pina cind se hotarasc sa revina in invatamint. Ceilalti se tin de program si vin la ore“, a spus Luminita Popescu, purtatoarea de cuvint a universitatii.

Seful SRI are citeva ore de criminalistica

Cei care nu au prins o catedra intreaga s-au multumit si cu citeva ore, un fel de colaborare cu universitatea. Printre acestia se numara Marcel Lungu, seful Serviciului de Pasapoarte, dar si Ion Faget, seful Seviciului Roman de Informatii Gorj, care tine studentilor de la Drept un curs de criminalistica. Seful Finantelor Publice, Dumitru Udroiu, este, la rindul sau, cadru didactic universitar. Nici comisarul Garzii Financiare, Marinel Nedelut, nu este mai prejos si preda la Universitatea „Jiul de Sus“.

Primarul Florin Circiumaru a avut o perioada cind a cochetat cu cariera didactica universitara. „Am avut pina in anul 2000 citeva ore de laborator, apoi am renuntat pentru ca nu mai aveam timp“, a spus primarul. Desi nu mai preda, Circiumaru se pregateste intens sa sustina teza de doctorat si nu exclude o revenire in universitate, peste citiva ani.

Ascensiunea universitara este foarte rapida

Adevaratul motiv pentru care acesti oameni tin sa ajunga la catedrele universitatilor pare sa fie moda. Pantelimon Manta, singurul cadru didactic care a obtinut titlul de doctor inainte de 1990 si care a asistat la evolutia celorlalte cadre didactice, spune ca moda nu se manifesta numai la nivelul judetului Gorj, ci in toata tara.

„Este foarte la moda sa predai la universitate si cred ca aceasta ii atrage pe cei mai multi. Universitatile din tara sint pline de lideri politici si sefi de institutii. Problema este ca intii ocupa o functie si apoi o catedra. Normal ar fi invers. Un alt lucru neobisnuit este lupta nebuna pentru titluri. Mie mi se pare anormal ca un om trecut de 40 de ani sa isi mai dea doctoratul. Cind se apropie de batrinete nu se mai desteapta. Mai mult decit atit, in unele cazuri ascensiunea este fulgeratoare. Eu cunosc cazuri cind din asistent a ajuns profesor universitar in doar cinci ani“, a comentat Pantelimon Manta situatia de la Universitatea „Constantin Brancusi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS