20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePodul pe care este asteptata moartea

Podul pe care este asteptata moartea

Stateau rasfirate pe sant, ca niste jucarii vechi, abandonate. Girbovite, asezate direct pe tarina, sprijinindu-se in toiag. Toate au ochii albastri. Si parca ar fi surori. De batrinete, de vaduvie, de fata brazdata, de degete chircite, cu pamint sub unghii. „Eeee, rude!…De unde rude? Sintem de-adunatura. Asta e din Pietroaia, ailalta din Rachita… Mai sedem si noi pe sant. Vorbim de moarte. C-am inceput sa ne ducem una cite una. Saptamina asta a mai murit o baba d’aci, din sat. Ioana avea 94 de ani. Si, cica vine noaptea la nora-sa, la fereastra si-i zice: <<Cu un ciine te-am lasat, cu un ciine te gasesc!>>. …Ca baiatul babei, barbatu’ lu’ nora-sa adica, a murit mai demult si femeia a ramas singura“.

Ana Dina isi trase sufletul, ostenita de atita noian de vorbe spuse la un loc. Batrina nu-si mai stie virsta. Isi aminteste doar ca e nascuta in ’26. „Fa si mata calculele, ca esti mai tinara…“. „Toate sintem singure. Singure cu Dumnezeu, minca-L-as! Ca, uite, m-am inchinat si m-a ajutat“, ia Ioana Cocie vorba de unde o lasase Ana. „Vaduve sintem cu toate. Si cu casele pustii. Am doi copii. O fata la Bucuresti, nu mai stiu de ea de cinci ani. Baiatul e la Craiova, nu mi-a mai calcat batatura de un an“. „Ne-a blestemat Dumnezeu sa stam precum cucu’…“, murmura alta batrina peste lacrimile amare ale Ioanei.

„N-am putut sa muncesc pamintul si-a plins sufletul in mine“

„Anu’ asta plecai in 78 de ani“, isi aminti dintr-o data Ioana. „Sa traiesti, Ioana, la mai multi!“. „Lasa, minca-ti-as limba, sa nu mai fie! Ca sint bolnava. Daca as fi buna de munca, as mai fi vrut ani. Dar imi sint povara… A mai tinara dintre noi e fata asta de linga mine“. „Fata“ zimbeste stirb, parca incurcata de tineretea ei. Georgeta Anghel are 65 de ani. E tot vaduva si nu mai are decit o fata la Craiova. Care isi viziteaza mama cind poate, adica rar.

Constanta Trandafir nu e nici prea tinara, dar nici cea mai batrina. „Am saptezeci si trei,…si patru…Nu mai stiu citi, ca le-am pierdut sirul“. „Ce, fata, Constanta, esti mai mica decit mine?“, se minuneaza babuta de linga ea. „Sint, da’ degeaba. Traim rau, n-avem ce minca. Nu mai putem munci. Avem pensie de 300.000. Daca ne descurcam? Ne descurcam greu! Am catat tractoare sa muncesc si n-am avut cu cine sa pun bob de griu in pamint. Eu n-am fost femeie lenesa la viata mea, sa stau pe sant. Dar iete ca acu’ ma ajunsa rindul, ca altceva nu ma tine sanatatea sa fac. Toata vara am sezut aci. N-am putut sa muncesc pamintul si-a plins sufletul in mine. Am sezut dupa moarte si n-a venit. Da’ noi tot o asteptam…Ne adunam toate si vorbim despre ea, doar, doar, s-o indura sa vina sa ne ia. Nu pe toate… La rind, una cite una…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS